Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktjuven förs till Sverige i dag

/
  • Vid ett tillslag i Spanien i april i år hittades flera kulturföremål som mannen misstänks ha stulit.
  • Enligt spanska medier beslagtog polisen ett 40-tal föremål vid tillslaget.
  • En bibel tryckt i Gävle på 1700-talet togs i beslag.

Under onsdagen överlämnas den misstänkta mannen, som bland annat stulit i Gävle-trakten.

Annons

Den man som misstänks för omfattande stölder av kulturföremål från kyrkor och hembygdsgårdar i landet har varit frihetsberövad i Spanien sedan slutet av april.

Nu är det klart att han överlämnas till Sverige. Enligt åklagare Hans-Jörgen Hanström, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, ska mannen föras till Sverige under onsdagen.

En häktningsförhandling är planerad till fredag förmiddag och den ska hållas i Norrköpings tingsrätt.

I april hölls en häktningsförhandling där, men utan att mannen var närvarande. Mannen, som är i 60-årsåldern och spansk medborgare, greps på den spanska ön Teneriffa. I samband med tillslag i både Spanien och Danmark, beslagtogs flera stulna föremål . Fortfarande letar myndigheterna efter stöldgods som ska ha sålts på auktioner i Madrid.

Mannen misstänks för stöld från Ersk Matsgården i Hassela och från Forsa hembygdsgård i september 2011. Han misstänks också för stöld från Färila hembygdsförening i oktober år 2013 samt från Ytterhogdals hembygdsförening hösten 2012.

Han anklagas också för att ha stulit en madonnafigur från 1200-talet i juni 2010 från Österheds kapell i Hamrånge, norr om Gävle.

Dessutom rör misstankarna stölder från kyrkor och hembygdsföreningar på andra håll i landet. Han anklagas också för grov smuggling av kulturföremål samt brott mot utlänningslagen.

Den spanske mannen utvisades ur Sverige på livstid redan på 1970-talet efter att ha begått brott, men har trots det återvänt flera gånger.

År 2006 dömdes han till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål, bland andra Forsa kyrka, Enångers gamla kyrka och Norrbo kyrka.

LÄS MER:

Se den spanska polisens film på en del av beslaget

Läs också: Fler misstankar mot kyrktjuv

Mer läsning

Annons