Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laboratoriemedicins chef slutar efter oenighet

/
  • Laboratoriemedicins chef Joachim Lindgren slutar efter oenighet om ledarskap.

Chefen för laboratoriemedicin i Gävleborg slutar.
I ett brev protesterar nu stora delar av ledningen mot beslutet.
De skriver också att de tappat förtroendet för divisionschefen Petra Lindstedt.

Annons

Det råder en ledningskris inom laboratoriemedicin i Region Gävleborg. Det vill säga den del av sjukvården där man analyserar olika slags prover på patienter för att ställa diagnos.

Nyligen blev det klart att verksamhetschefen Joachim Lindgren slutar med kort varsel. Han lämnar också helt sin anställning i regionen.

Orsaken uppges vara en konflikt med divisionschefen Petra Lindstedt.

Och det har fått till följd att stora delar av ledningen på laboratoriemedicin nu protesterar mot att han – som de uppfattar det – tvingats sluta.

– Det är djupt olyckligt. Han är en oerhört kompetent person som gjort ett mycket bra jobb, säger Lars-Olof Hansson som är medicinskt rådgivande läkare på kliniken.

I ett brev till sjukvårdens högsta chef – hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman – uttrycker han och fem vårdenhetschefer allvarlig oro för det som hänt.

De menar att laboratoriemedicin utvecklats enormt under Lindgrens ledning, vilket gjort att man i dag är Sverigeledande inom många områden. Nu är de bekymrade inför framtiden.

Samtidigt uttrycker de ett misstroende mot Petra Lindstedt som är chef för den division där laboratoriemedicin ingår.

I brevet skriver cheferna bland annat att de "än mer tappat förtroende för divisionschefen och hennes sätt att bedriva verksamheten".

Därför vädjar de till hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman att han ska se över situationen.

Vad vill ni att han ska göra?

– Vi vill att Kjell Norman får veta vår ståndpunkt. Vi hoppas att han ska titta närmare på det som hänt, sedan är det upp till honom att välja om han vill agera eller inte, säger Monica Arkenström som är vårdenhetschef på klinisk kemi.

Joachim Lindgren själv vill inte beskriva det som hänt som en konflikt men säger att han och divisionschefen har varit oense i en sakfråga som rör ledarskap och att de kommit överens om att han ska sluta.

Petra Lindstedt beskriver det som hänt med nästan exakt samma ord.

Hur ser du på att delar av ledningen säger att de tappat förtroendet för dig?

– Det är naturligtvis jättetråkigt om medarbetare säger så. Det är nu mitt ansvar som chef att se till att oron stillas, säger Petra Lindstedt.

Mer läsning

Annons