Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckande gift oroar

Gamla deponier som läcker miljögifter. Det är ett problem som oroar många politiker, framkom under kommunfullmäktiges debatt om Gävles kommunala miljömål.

Annons

Tanken när kommunen satte upp sina miljömål var att alla av dem skulle vara uppnådda till år 2010. Men miljöbokslutet för 2010 visar att bara fyra av de totalt tolv övergripande miljömålen är helt och hållet uppnådda. Det är frisk luft, säker strålmiljö, hav i balans samt levande skogar. En hel del av de övriga verkar inte kunna uppnås ens till 2012.

En av dem är att åtgärda nedlagda deponier av riskklass 1 och 2. Vid väldigt miljöfarliga deponier, som Avan och Åbyfors, ska man nu göra längre provtagningsserier som tar några år.

”Tickande bomber”

– Deponierna är tickande bomber som läcker ut massor med otäcka saker. Takten med att åtgärda dem måste öka. Dagvattenrening är också viktigt för att minska utsläppen. För det här behövs resurser och det vill jag påminna alla om när vi diskuterar budget, sade Inger Schörling (MP).

Vill åtgärda Avatippen

Kenth Lövgren (FP) hade ett förslag när det gäller Ava-deponin.

– Den nya järnvägen som vi ska bygga till hamnen går förbi Avatippen. I samband med det bygget borde vi fundera på hur vi kan åtgärda den, säger han.

Mer läsning

Annons