Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga ferielöner i sommar

Trots kärvare ekonomi och hög arbetslöshet erbjuder åtta av tio kommuner sommarjobb till skolungdomar i år.
– Men vi kan bara erbjuda 25 ferieplatser, förra året hade vi 80 platser, säger Kristina Lindberg, arbetsmarknadscoach i Hofors.

Annons

Det vanligaste är att ungdomar i årskurs ett eller två på gymnasiet erbjuds feriejobb. Genom sommarjobben får kommunen ett tillfälle att visa upp sina arbetsplatser för framtida medarbetare.

– Vi hade ungefär 450 sökande på 366 jobb. De som kan ta vilket jobb som helst av dem vi har att erbjuda och under vilken period som helst, får garanterat jobb. Vi har inte lottat ut platserna, säger Florindo de Sactis, verksamhetschef på arbetsmarknadsenheten i Gävle.

Var fjärde kommun i Sverige fördelar annars platserna med lottning om söktrycket är för stort.

I Älvkarleby och Tierp lottades sommarjobben ut.

Kommunals årliga sammanställning för feriearbetande ungdomar visar att lönenivåerna varierar bland landets kommuner. Enligt Kommunals rekommendationer ska feriearbetande 16–17-åringar ha lägst 56 kronor per timme i lön och 18–19-åringar 70 kronor per timme.

– En del av kommunerna betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor. Det kan vara smart av kommunerna att försöka sälja in sig som framtida arbetsgivare, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal.

Men i dagsläget är det svårt för kommunerna.

– Kommunen ligger under hårda sparkrav. Vi ska vara glada att det gick att behålla några platser, säger Kristina Lindberg, arbetsmarknadscoach i Hofors.

Sandviken har helt dragit in feriepraktiken på grund av kraftigt ökande ungdomsarbetslösheten, i kombination med kommunens försvagade ekonomi. Kommunen har i stället valt att lägga pengarna från feriepraktiken på insatser för ungdomar som i dag är arbetslösa.

– Jag har full respekt för kommuner och arbetsgivare som avstår för att få verksamheten att gå runt. De måste förstås sköta de åtaganden som de är skyldiga att sköta enligt lagstiftningen, feriearbete är de inte skyldiga att erbjuda. En del kommuner ordnar i stället färre platser eller kortare praktik, säger Maria Hansson.

Hon är orolig för att ännu fler kommuner inte kommer att kunna erbjuda sommarjobb nästa år.

– En lösning kan vara att staten går in med riktade pengar.

Mer läsning

Annons