Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga halter av cesium i bär och svamp

Nya provtagningar visar att halterna av cesium i lingon och blåbär är mycket låga i Gävle kommun. Cesium­halten i gul kantarell är något högre, men ligger ändå långt under gällande gränsvärde.

Annons

Sedan Tjernobylolyckan 1986 tar Gävle kommun kontinuerligt prover på svamp och bär för att kontrollera halterna av radioaktivt cesium. Nuförtiden tas proverna vart tredje år.

I år har svamp och bär kontrollerats på ett flertal platser inom Gävle kommun, bland annat på Norrlandet, Eskön och i Hedesunda.

– Det har inte varit några större förändringar eller överraskningar i år. Halterna på blåbär och lingon ligger ganska lågt, säger miljöutredare Lars Westholm på Bygg och Miljö Gävle.

Utgör ingen hälsorisk

I de gula kantarellerna har man hittat något högre halter av cesium än de man fann i bären. Högsta cesiumhalten – 489 bequerel per kilo – fanns i svampen i Oslättsfors.

Att äta svamp och bär i normala mängder, trots att de innehåller cesium, utgör ingen hälsorisk enligt Lars Westholm.

– Det rekommenderade högsta intaget av cesium för en person under ett års tid är 75 000 becquerel och för att nå det måste man äta kanske över 100 kilo blåbär.

– Jag tror egentligen inte att någon kan äta så mycket så att man kommer upp i de nivåerna, säger han.

Slutförs de närmaste dagarna

Gränsvärdet vid försäljning ligger på 1 500 becquerel per kilo.

Provtagningarna kommer att slutföras inom de närmaste dagarna då resultaten från proverna av trattkantarellerna har samlats in. Emelie Eriksson

Mer läsning

Annons