Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenheter i miljonklassen planeras i Engeltofta

/
  • Planer. Både företrädare för Gävle kommun och Nya Engeltofta AB fanns representerade när planerna för hur Engeltoftaområdet ska utvecklas presenterades.
  • Marina. Små båtar ska kunna lägga till vid Engeltofta.
  • Vision. En renoverad huvudbyggnad, lägenhetskomplex och småbåtsmarina hör till ägarnas framtidsvision för Engeltofta.
  • Renoveras. Investeringarna inleds med att renovera Engeltofta. Fasad och tak åtgärdas först, och arbetet inleds under hösten.
  • Ägartrio. Daniel Carlsson, Brända Bocken, Anders Bäckström, Nickback 1 AB och Mats Söderström, Bo Bra Brynäs AB.
  • Vandrarhemslängan rivs och ger plats för en byggnad med 56 kvadratmeter stora lägenheter i två plan med en planerad prislapp på en miljon.

Vill du betala en miljon för en 56 kvadratmeter stor lägenhet vid Engeltofta?

Hör då av dig till ägarna av Nya Engeltofta AB som i går presenterade sina planer i 100-miljonerkronorsklassen för att göra den gamla grosshandlarvillan till en modern konferensanläggning.

Annons

Att Engeltofta ska genomgå en renovering och förnyelse är ingen hemlighet vid det här laget. Arbetarbladet har tidigare berättat att hockeyspelaren Nicklas Bäckströms fastighetsbolag Nickback 1 AB och restaurang Brända Bocken går in som delägare tillsammans med de gamla ägarna Bo Bra Brynäs AB i det nya bolaget Nya Engeltofta AB. Planerna på renovering, nybyggda hotellrum, förbättrat bad och marina hade också redan läckt ut när ägarna i går kallade till en presskonferens om sina visioner.

Bevarar tidsandan

Det första steget blir att renovera Engeltofta. Man börjar med taket och fasaden redan i höst och går sedan vidare med de invändiga delarna. Tanken är att rusten ska bli varsam och att tidsandan ska bevaras. Men i vår räknar man med att gå igång och bygga en länga med 16 små lägenheter, så kallade Sea Lodges, i det område väster om Engeltofta som i dag är parkering.

– Vi har insett att man måste göra ganska rejäla grejer. För att få en säsong som varar över tolv månader är det viktigast att få igång en hotell- och konferensverksamhet och skapa mer saker att göra här ute, säger Mats Söderström, vd för Nya Engeltofta AB.

Lägenheterna återhyrs

Tanken är att lägenheterna, som ska bli 56 kvadratmeter stora och i två plan, ska säljas för omkring 1 miljon kronor styck till privatpersoner. De ska sedan kunna återhyras och tjänstgöra som hotellrum vid konferenser. Innan beslut om byggstart fattas behöver tolv av lägenheterna vara sålda. Om konceptet blir lyckat räknar ägarna sedan med att bygga en till likadan länga med 20 lägenheter. Den är tänkt att ligga där vandrarhemmet ligger i dag. I området finns redan en byggrätt.

Fler, hittills ospecificerade planer på att anlägga en marina för småbåtar, i samarbete med kommunen förbättra badet och att anlägga boulebanor, beachvolleyplan och puttinggreener finns också. En servicebyggnad med duschar, omklädningsrum och relax planeras också. Allt som allt är man beredd att investera 70–100 miljoner kronor i Engeltofta.

Vill flytta Villa Sjötorp

Ägarna vill dessutom fortfarande att Villa Sjötorp flyttas till Engeltofta, men kan i dagsläget inte säga om man är beredda att betala något för den kostsamma flytten. Kommunen utreder frågan under hösten.

Kommunalråd Per Johansson (S) var också med på presskonferensen och gillar utvecklingsplanerna.

– Det här är en spännande utveckling som också garanterar att Engeltofta är fortsatt tillgängligt för Gävleborna, säger han.

Mer läsning

Annons