Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget allvarligt för sjuk Sandvikenbo

Tillståndet var sent i går kväll stabilt, men fortfarande allvarligt för den 26-årige Sandvikenbo som vårdas för svininfluensa i Danmark.

Mannen är kopplad till en konstgjord lunga. Statistiskt sett överlever 70–75 procent av patienterna som får behandlingen.

Annons

– Det tar några sannolikt några dagar innan det inträffar någon förändring, säger överläkare Christian Lindskov på Skejby universitetssjukhus i Århus.

Mannen har sin arbetsplats i Sandviken. Han var i huvudsak frisk och stark innan han drabbades av influensan, även om han tidigare haft vissa luftvägsproblem och använt luftrörs-vidgande medel.

Det är ännu oklart var Sandvikenbon smittats och familjen vill inte kommentera läget. Mannen flögs från Gävle till Danmark vid 20.30 på tisdagkvällen.

– Han landade här vid midnatt, berättar Christian Lindskov.

Personal från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm följde med under transporten, som förlöpte utan komplikationer.

Väl på plats kopplades Sandvikenbon till en ECMO-maskin. Tekniken bygger förenklat på samma principer som dialys av njurarna. Blodet pumpas genom ett membran som syresätter det utanför kroppen och avlägsnar koldioxid.

Mannen är nedsövd och kopplad till respirator. Förhoppningen är nu att hans lungor ska få en chans att återhämta sig.

Men behandlingen är inte ofarlig. Via slangarna kan bakterier ta sig in i mannens kropp och orsaka infektion. Det finns dessutom en risk för blödningar.

Universitetssjukhuset i Århus har möjlighet att behandla fem-sex patienter med ECMO. Just nu används tekniken bara på mannen från Gästrikland.

Parallellt med ECMO-behandlingen får Sandvikenbon antibiotika mot virus och bakterier.

I Sverige finns en särskild ECMO-enhet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där vårdades, enligt TT, två influensasjuka personer i går. Ytterligare en får samma behandling, men på en annan avdelning.

Chefläkare Stefan Enqvist uppger för Arbetarbladet att anledningen till att Sandvikenbon flögs till Danmark inte är att antalet ECMO-maskiner är för få i Sverige. Utrustningen finns på flera håll i landet och Karolinska universitetssjukhuset har ett 15-tal maskiner.

Men för att köra igång behandlingen krävs lokaler och personal.

– Vi har möjlighet att utöka kapaciteten och det kommer vi att göra nu, säger Stefan Enqvist.

Dessutom finns ett europeiskt nätverk som gör att patienter snabbt kan förflyttas från ett land till ett annat, som har möjlighet att mobilisera tillräckliga resurser kring ECMO- utrustningen.

Annons