Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget fortsatt allvarligt för influensadrabbad man

/

(Uppdaterad 11:06) Tillståndet är stabilt, men fortfarande allvarligt för den man från Gästrikland som vårdas för svininfluensa på Universitetssjukhuset Skejby i Århus, Danmark.

Annons

Mannen är i 30-årsåldern och flögs från Gävle till Danmark vid 20.30 i går kväll för att kopplas till en konstgjord lunga.

– Han landade här vid midnatt, berättar Christian Lindskov, överläkare på det danska sjukhusets intensivvårdsavdelning, för Arbetarbladet.

Personal från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm följde med under transporten, som förlöpte utan komplikationer.

Väl på plats kopplades mannen till en ECMO-maskin. Tekniken bygger förenklat på samma principer som den bloddialys som njursjuka patienter genomgår. Blodet pumpas genom ett membran som syresätter det utanför kroppen.

Under behandlingen är mannen nedsövd och kopplad till respirator. Förhoppningen är nu att hans lungor ska få en chans att återhämta sig.

Men behandlingen är inte ofarlig. Via slangarna kan bakterier ta sig in i mannens kropp och orsaka infektion. Det finns dessutom en risk för blödningar.

Universitetssjukhuset i Århus har möjlighet att behandla fem-sex patienter med ECMO. Just nu används tekniken bara på mannen från Gästrikland.

Enligt TT vårdas totalt tre svenskar i Sverige på Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter att ha drabbats av livshotande komplikationer av svininfluensan A/H1N1. Samtliga är under 30 år gamla.

Annons