Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunkturen märks inte än i Gävle kommun

/
  • Kommunal-rådet Carina Blank (S) och kommunens ekonomi-chef Agne Lindberg kan känna sig nöjda när förra årets ekonomiska bokslut landade på plus 212 miljoner kronor.

Lågkonjunkturen har inte slagit till mot Gävle kommun än. Förra årets ekonomiska bokslut visar 212 miljoner plus på sista raden.
– Våra skatteintäkter har inte mattats av än, men vi planerar för en mer negativ utveckling 2009, säger Carina Blank (S), kommunalråd.

Annons

2008 blev det femte lyckade året i rad för Gävle kommunkoncern. 212 miljoner blev överskottet för kommunens nämnder och bolag tillsammans. Det är lite lägre än 2007 (247 miljoner) men ändå 35 miljoner bättre än budgeterat. Analysen till det positiva resultatet är att kommunen inte har sett konsekvenserna av den globala lågkonjunkturen än.
– Många av de varsel som har lagts har inte trätt i kraft än. Även på 90-talet var vi sena in i lågkonjunkturen, men då var vi också sena att komma ur den. Nu har vi erfarenheter för att undvika det, säger Carina Blank.Överskottet ska därför användas till investeringar och till reservkapital inför lågkonjunkturen.
Sju av kommunens tio nämnder visar plusresultat. De stora förlorarna är socialnämnden (-22,1 miljoner) och barn- och ungdomsnämnden (-11,2 miljoner). Socialnämnden minskade under förra året sin bemanning med 33 personer.
– Vi räknar med att förändringarna slår igenom under 2009 med en besparing på 20 miljoner. Resultatet kanske inte blir noll, men nästan, säger kommunens ekonomichef Agne Lindberg.


Värre ser det ut för barn- och ungdomsnämnden, framför allt grundskolan där elevunderlaget viker fram till 2011.
– Vi räknar med att man måste spara 43 miljoner under 2009 och 2010. Det blir inga lättsamma beslut för nämnden, säger Agne Lindberg.
Omvårdnadsnämnden hade ett överskott på 25 miljoner, men det beror på att investeringar i nya gruppboenden inte har hunnit verkställas. Av övriga nämnder hade de flesta marginella överskott.Bland de kommunala bolagen gjorde Gävle Energi den största vinsten, 114,8 miljoner, medan Gavlegårdarnas resultat, 14,6 miljoner plus, var lägre än beräknat. En stor förklaring bakom Gavlegårdarnas förhållandevis låga vinst är att värdet på tre fastigheter, Andersbergs centrum, Bomhus centrum och Majgården i Sätra, skrivits ned med sammanlagt 15 miljoner kronor för att stora delar av dem står tomma.Gavlefastigheter, som till exempel äger alla kommunens skollokaler, gjorde 39,3 miljoner i vinst. Hela överskottet ska återinvesteras i fastigheterna genom till exempel ett program för energieffektiviseringar.

Mer läsning

Annons