Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre vinst för Korsnäs – men vd:n ändå nöjd

Skogsindustrikoncernen Korsnäs rörelsevinst sjönk med 25 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Trots det är vd Christer Simrén ”ganska nöjd”.
– Krisen är på intet sätt över i någon bransch. Mten vi känner att vi har läget helt under kontroll, säger han.

Annons

Korsnäs redovisar ett rörelseresultat efter avskrivningar på 120 miljoner kronor för första kvartalet. Under motsvarande tid i fjol var resultatet 164 miljoner.

Nischade produkter som vätskekartong för mjölk och juicer har hjälpt Korsnäs att klara konjunkturnedgången bättre än många konkurrenter.

– Det är bättre och miljövänligare att dricka mjölk ur en pappkartong än ur en plastflaska. Jag tror att det medverkar till att vi långsiktigt vinner i relation till plast och andra material, säger Christer Simrén.

Leveranserna från fabrikerna i Gävle och Frövi var nästan lika stora som i början av förra året.

I början av det här året har fabrikerna stoppats under ett antal dagar för att minska varulagren. För dagen är inga fler produktionsstopp planerade – utöver ett underhållsstopp i Gävlefabriken under tio dagar då tork- och presspartiet i pappersmaskinen PM 5 byggs om.

– Vi har sett en minskad konsumtion. Men den har kommit tillbaka efter att ha stått nästan stilla under fjärde kvartalet.

Det pågående bygget av en ny indunstningsanläggning – en investering på drygt en halv miljard kronor – väntas medverka till att Gävlefabrikens behov av olja halveras.

– Det tar ett antal år innan den investeringen betalat sig. Men den är ändå lönsam att göra, säger Christer Simrén.

– Inte så bra som före finanskrisen men ganska hyfsat under resten av året, säger Simrén.

För några veckor sedan köptes Rockhammars bruk från Rottneros. Det gör att Korsnäs slipper köpa massa utifrån och det väntas sänka produktionskostnaderna.

I slutet av 2008 lanserades ett sparpaket som ska medverka till att Korsnäs rörelsemarginal når över 10 procent igen. Det innebär bland annat att cirka 125 tjänster försvinner, varav ett 80-tal i Gävle.

Förhandlingarna med facket är slutförda men det är fortfarande oklart om neddragningarna kan klaras på frivillig väg.

– Den ligger fast. Jag hoppas vi klarar allt med frivilliga. Annars får man använda uppsägningar enligt lagen om anställningsskydd, säger Christer Simrén som tror att alla som berörs vet hur det blir senast under sommaren.

Mer läsning

Annons