Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare granskas efter dödsfall

Flera patienter har dött eller skadats efter att ha opererats av en läkare på Gävle sjukhus.

Nu ska Socialstyrelsen granska om läkaren klarar av sitt jobb.

Annons

– Det är en erfaren läkare som vi inte haft några problem med tidigare, men nu har det varit flera fall där det blivit komplikationer, säger kirurgklinikens chef Ulf Öhrvall.

Såpass många att både Socialstyrelsen och sjukhusledningen reagerat.

* I april i fjol avled en 74-årig patient när en näringssond skulle sättas in i magen. Läkaren gav patienten lugnande medel trots att det var känt att han fick andningsvårigheter av dem. När ingreppet var klart var patienten livlös.

* I oktober 2010 avlider en 54-årig man i samband med att en tumör ska opereras bort. Redan i början av operationen drabbas patienten av en massiv blödning som läkaren inte klarar av att stoppa.

* I december samma år drabbas en 63-årig kvinna av mycket allvarliga komplikationer efter en galloperation. Tarmen skadas, kvinnan drabbas av blodförgiftning och senare också av hjärtstillestånd och hjärnskada.

Sjukhuset har anmält händelserna till Socialstyrelsen som i det förstnämnda fallet redan har konstaterat att läkaren brustit och inte agerat "enligt vetenskap och beprövad erfarenhet".

Dessutom har man tillsammans med sjukhuset inlett en större utredning av läkarens yrkesutövning. En extern expert har kopplats in för att gå igenom ett antal slumpvis utvalda patientfall.

– Vi vill se om det finns någon generell oskicklighet. De allvarligare fallen är redan anmälda och ska utredas men vi vill se om det även finns oacceptabelt många mindre fel som kanske inte uppmärksammats, säger kirurgchefen Ulf Öhrvall.

Han har idag ingen förklaring till varför en välutbildad och erfaren läkare drabbats av så många komplikationer.

– Jag tror att arbetsbelastningen kan ha blivit för stor, att läkaren tagit på sig allt mer avancerade arbetsuppgifter, säger Ulf Öhrvall.

– Alla läkare har en viss risk att deras patienter drabbas av komplikationer och en läkare kan under en period få fler komplikationer om man har fler svårt sjuka patienter. Men i det här fallet fick jag en känsla av att vi måste göra en noggrannare utredning.

Läkaren är fortfarande anställd av landstinget men jobbar inte längre på Gävle sjukhus.

Mer läsning

Annons