Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare jobbar mer än lagen tillåter

/
  • För mycket övertid. LÄkarna i Gävleborgs landsting jobbar för mycket. Nu krävs landstinget på en halv miljon i skadestånd.

Läkare i Gävleborg jobbar mer övertid än vad lagen tillåter. Nu krävs landstinget på en halv miljon kronor i skadestånd.

Annons

Redan för två år sedan fick landstinget betala skadestånd sedan flera läkare jobbat betydligt mer övertid än vad som är tillåtet enligt arbetstidslagen.

Undantag kan göras

Visserligen kan undantag göras från maxgränsen på 200 timmar övertid per år – men de måste arbetsgivaren söka dispens och det hade landstinget missat. Det ledde till att man fick betala hela 1,2 miljoner kronor i skadestånd till läkarfacket, Gästrike-Hälsinge läkarförening.

Den gången förklarade landstinget att missen berodde på en omorganisation och sedan dess har man utbildat sina chefer för att undvika att det upprepas. Men när läkarfacket nu gjort en ny koll för 2010 visar det sig att det återigen varit flera läkare som jobbat alldeles för mycket utan att landstinget sökt dispens. Det finns exempel på läkare som jobbat närmare 600 timmar övertid.

Ansökan för sent

I vissa fall har landstinget lämnat in en ansökan om att få utöka mängden övertid, men då har de enligt läkarfacket gjorts för sent när övertidsgränsen redan har passerats. Totalt handlar det om åtta läkare som jobbat drygt 1 200 övertidstimmar för mycket och för det kräver man nu landstinget på 500 000 kronor i skadestånd.

– Jag vet inte vad som gått fel i de här fallen. Vi ska ta reda på vad som har hänt, undersöka om siffrorna stämmer och sedan träffa läkarföreningen för att diskutera frågan, säger landstingets förhandlingschef Elisabeth Ullström.

Mer läsning

Annons