Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare och sköterskor får inte ringa polisen

På sjukhus och hälsocentraler i Gävleborg får gömda flyktingar vård efter behov.
Ingen talar om för polis eller Migrationsverket att de har varit där. Ingen frågar om de kan betala för vården. Men meningen är att de ska betala den faktiska vårdkostnaden, exempelvis 2 435 kronor för ett läkarbesök på akuten.
Här reder vi ut begreppen kring gömda flyktingars rätt till vård.

Annons

Har gömda flyktingar rätt till vård hos Landstinget Gävleborg?

Ja. De har rätt till akut vård och annan vård som inte kan vänta, på såväl hälsocentraler som sjukhus. Anledningarna till att de söker vård är främst allvarligare sjukdomsfall och psykiska besvär.

Betalar gömda flyktingar samma patientavgifter som svenskar?

Nej. Grundregeln är att de ska stå för hela vårdkostnaden själva, alltså ingen skattefinansiering. Ett läkarbesök kan kosta flera tusen kronor. Personalen ska fråga efter en adress och skicka en räkning. I praktiken händer det ibland att gömda får vård utan att det registreras och utan att någon räkning upprättas, men det är inte vad som gäller officiellt.

Vad händer om de inte kan betala?

En påminnelse skickas ut, men om den obetalda räkningen går till inkasso avskriver inkassobolaget fordran om det inte finns någon med ett giltigt svenskt personnummer att kräva pengar av. I enskilda fall kan det hända att gömda flyktingar får hjälp från vårdpersonal utan att någon räkning upprättas. Landstinget räknar inte med att få betalt för den vård de ger till gömda.

Hur ofta händer det att gömda flyktingar söker vård hos landstinget?

Det kan inte landstinget svara på. Men inte jätteofta.

Kan en gömd flykting bli tagen av polisen om han eller hon besöker sjukhuset eller vårdcentralen?

Inte sannolikt. Vårdpersonalen får inte ringa till polisen eller Migrationsverket och berätta att en person sökt vård eller var en gömd person finns. Polisen kan inte begära en lista på vilka personer utan svenskt personnummer som fått vård hos landstinget. Endast på direkt fråga från Polismyndighet har vårdenheten skyldighet att svara om en efterfrågad gömd flykting vårdas där, och då bara om personen säkert kan identifieras. Polisen har knappast resurser att planlöst spana utanför vårdinrättningar.

Vad gäller för barn som behöver vård?

Barn under 20 år som är asylsökande eller som varit asylsökande, fått avslag men är kvar i landet har rätt till gratis sjukvård och tandvård, samt besök på barnavårdcentral. Det gäller även vård som inte är akut.

Asylsökande då?

De har rätt till vård i samma utsträckning som gömda, det vill säga vård som inte kan vänta. Migrationsverket ersätter landstinget med en schablonsumma för att de ska ta emot asylsökande. Den enskilde får betala en mindre patientavgift. Barn får full vård gratis.

Källor: Landstinget Gävleborgs avgiftshandbok, Riktlinjer för Landstinget Gävleborg vid akut och annan omedelbar nödvändig vård till gömda flyktingar, intervjuer med Måns Kjerstensson, chef på landstingets ekonomiavdelning, och Roger Westerlund, chef för landstingets ambulansvård.

Mer läsning

Annons