Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare på Gävle sjukhus utsattes för rasistiskt påhopp på stan – "Är jag en mördare för att jag ser annorlunda ut?"

/

Läkaren Hala Qatanani hade parkerat bilen på stan i Gävle när en kvinnoröst bakom henne ropade "Mördare! Jävla muslim!".
"Det gjorde ont i min själ, bokstavligen", skrev Hala Qatanani i inlägget på Facebook som på måndagen hade delats över 700 gånger.

Annons

I inlägget berättade hon om jobbet på akuten på Gävle sjukhus, om en vecka med svårt sjuka patienter och många larm.

"Jag har nog jobbat över varje pass, ibland en timme, ibland fler. Men det är okej, okej att missa äta middag i tid, okej att inte hinna träffa kompisar/familj och ok att missa favoritserien på tv, för människan är värd det. Jag räddar liv varje dag, inte bara en utan flera", skrev hon.

LÄS OCKSÅ: Man med hakkors och knivar talade nedsättande mot barn och misshandlade pappa

Men orden från kvinnan bakom hennes rygg skar och gjorde ont.

– Det var i fredags. Jag hade jobbat klart och skulle skynda mig till en affär. Då hörde jag någon som skrek bakom mig. Jag vände mig om och såg kvinnan som gick med sin cykel. Men vi fick inte ögonkontakt. Hon fortsatte skrika, berättar Hala Qatanani för Arbetarbladet.

"Mördare! Jävla muslim!".

Hur kände du?

– Det kändes hemskt. Jag stod bara där, helt ljudlös. När jag förstod vad som hade hänt så hade kvinnan gått därifrån. Jag var väldigt sårad, men också frustrerad för jag brukar annars vara bra på att ta diskussionen. Jag hade nog inte väntat mig att få de orden riktade mot mig. Det kändes så grymt.

"Är jag mördare för att jag ser annorlunda ut, för att jag inte är blond och har blåa ögon, för att jag bär slöja?", skrev hon sedan på Facebook.

Hala Qatanani har bott i Sverige i 20 år. På senare tid har hon märkt hur de rasistiska glåporden blivit vanligare.

LÄS MER: Insändare: Varför får man inte prata arabiska i ”ditt” Sverige?

Under drygt två år har hon pendlat från Uppsala till Gävle sjukhus. Hon trivs med jobbet, att känna att hon behövs, att rädda liv och hjälpa svårt sjuka.

På Facebook skrev hon en hälsning till kvinnan som skrek:

"Om du i framtiden är med om en olycka, och kommer till Gävleakuten, och jag är tjänst, kommer jag att göra allt i min makt för att rädda ditt liv, även om det för mig kanske krävs att jag missar min middag, missar en viktig träffa eller inte hinner se min familj".

– Det var de tankarna som dök upp när jag stod där på stan när kvinnan försvunnit, säger Hala Qatanani.

Hur ser du på framtiden?

– När det där hände så kom de mörka tankarna. Kommer jag nånsin att känna mig trygg i landet som är mitt hem? Men efter inlägget på Facebook har jag fått jättefin respons. Då fick jag hopp igen, säger hon.

Inlägget har mött mycket sympati och medkänsla. "Det som du utsattes för ska ingen människa behöva uppleva. Detta visar bara att okunskap leder till hat", var en kommentar.

– Det är tuffare tider för oss invandrare. Rasismen växer snabbt. Man måste göra allt för att motverka det och våga stå emot. Annars är vi snart som i Tyskland på 1930-talet, säger Hala Qatanani.

LÄS OCKSÅ: Maskerade män skrek "we hate muslims"

Mer läsning

Annons