Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarens "domningar" var snarare fylla

Läkaren som gick bärsärkagång på akuten i mars har nu dömts till villkorlig dom. Men läkarens advokat tycker inte att rätten tagit förklaringen om de hjärnstörningar som kan liknas vid domningar i frontalloben på tillräckligt stort allvar.

– Mycket talar för att vi kommer överklaga, säger hans advokat Ulf Andersson.

Annons

Den nu dömde läkaren föll i trappan på Heartbreak i mars. Det ska enligt ett läkarintyg ha lett till en tillfällig störning i hjärnan, som gjorde att han tappade kontrollen. Men tingsrätten menar att det snarare berodde på alkoholpåverkan, när han senare hotade två läkare och fyra sjuksköterskor på akuten till livet.

Läkaren erkänner hoten, trots att han inte minns dem. Enligt rätten var de personligt hållna eftersom han använde sjukvårdspersonalens namn när han hotade med att söka upp dem.

Att den dömde läkaren betett sig på ett liknande sätt redan i oktober, verkade inte läkaren som skrev intyget om störningarna i hjärnan ha vetat om. Då misshandlade han två personer och skadade den enes bil under en utekväll. Han har dömts mot sitt nekande.

Han döms även för sexuellt ofredande vilket han också nekar till. Att han skulle ha tagit en kvinna ur ambulanspersonalen på rumpan erkänner han visserligen men säger att det inte var med flit.

Läkaren döms även till 130 timmars samhällstjänst och att betala skadestånd på sammanlagt närmare 90 000 kronor, varav en tredjedel täcker ett guldarmband som ska ha försvunnit i samband med misshandeln i oktober.

Tingsrätten skulle ha tagit läkarintyget om störningar i hjärnan på större allvar, tycker försvaret.

– Vi tycker att tingsrätten skulle ha bedömt bevisningen på ett annat sätt, säger läkarens advokat Ulf Andersson.

Åklagare Christer Sammens vet ännu inte om han tänker överklaga domen.

Socialstyrelsen i sin tur väntar på att domen ska vinna laga kraft, i antingen tingsrätten eller hovrätten om det blir en överklagan. Först då kan de ta ställning till om läkaren ska få behålla sin legitimation eller inte, enligt handläggare Karl-Otto Svärd på Socialstyrelsen.

Den dömde läkaren är även varnad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. En kvinna begick självmord i december efter att han nyligen hade skrivit ut henne.

Mer läsning

Annons