Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarmissen i Norge nära kosta Jocke livet

/
 • kan hjälpa andra. Jocke Rask säger att han inte är arg på läkarna i Norge men han vill berätta om det som                    hände i hopp om att andra ska slippa drabbas av samma sak som han. ”Om läkare läser det här så får de kanske upp ögonen för vad som kan hända. Då kanske de tar patienterna på allvar och undersöker dem noggrannare.”

Jocke Rasks resa till Norge höll på att sluta riktigt illa.
Han fick blindtarmsinflammation men skickades hem från akuten – inte en utan två gånger.
När han svårt medtagen till slut tog sig hem till Gävle opererades han direkt. Infektionsvärdena var skyhöga, blindtarmen hade brustit och buken var full av var.

Annons

När Arbetarbladet träffar Jocke Rask hemma i Hedesunda har det gått ett par veckor sedan operationen och han börjar återhämta sig. Han har tappat sju kilo i vikt men räknar med att kunna börja jobba igen på måndag.

Det är också nu han börjar förstå hur illa det hade kunnat sluta.

– Då förstod jag nog inte riktigt hur allvarligt det var. Men jag har hört att det finns de som strukit med och då blir man lite rädd, säger Jocke.

Han var i Tönsberg i Norge för att gå på kurs med sina arbetskamrater när han blev sjuk redan första kvällen. Han fick en molande värk i magen som bara blev värre och värre.

Till slut var det så illa att han beställde en taxi och åkte till akutmottagningen på sjukhuset. Där togs han inte emot utan fick i stället gå till den intilliggande familjeläkarjouren.

– Jag fick vara kvar i ett par timmar men efter att jag kräkts tre gånger var de säkra på att det var magsjuka och jag skickades tillbaka till hotellet, berättar Jocke.

Nästa morgon var det en stund då Jocke faktiskt tyckte att smärtan lättade – efteråt har han fått veta att det troligen var då som blindtarmen brast. Men sedan tog det fart igen och efter lunch stod han inte ut utan åkte återigen till jourmottagningen.

Men beskedet blev detsamma: Att det var magsjuka och att det skulle gå över av sig själv.

Det blev dock inte bättre – tvärtom. Smärtan bara tilltog, han hade feber och kräktes hela tiden.

Men två läkare hade ju sagt att det var magsjuka så Jocke bet ihop och stannade på hotellet i ytterligare en natt. Men då fick sambon Amanda Holmgren nog. Efter att ha pratat med hälsocentralen här hemma mer eller mindre beordrade hon Jocke att komma hem.

Vid det laget var han i riktigt risigt skick och visste inte hur han skulle klara av att ta sig hem. Men han hade inget val utan åkte de två timmarna med tåg till flygplatsen och klev sedan på ett plan till Sverige. När han landade på Arlanda möttes han av sin pappa som blev alldeles chockad när han såg Jocke.

– Han sa att han var alldeles grå i ansiktet – han var ihopsjunken, skakade i hela kroppen och stapplade fram som en 80-åring, berättar Amanda.

De åkte direkt in till akuten på Gävle sjukhus där man tog blodprover och gjorde datortomografiundersökning. Han var uttorkad, infektionsvärdena var skyhöga, de låg nästan på 500 jämfört med normala 0–3 och röntgen visade att han hade en stor inflammation i magen.

Jocke opererades akut.

– Efteråt sa de att det var en ovanligt ful blindtarm och att buken var full av var.

Tack vare att han var ung och stark och för övrigt frisk klarade sig Jocke och han har repat sig snabbt efteråt. Men han undrar ändå hur det kunde gå så här.

– Det känns konstigt att man ska behöva gå till akuten tre gånger innan man till slut får hjälp.

Han har nu med hjälp av sin familjeläkare begärt ut journalerna från Norge för att om möjligt få svar på varför de inte tog hans besvär på allvar och inte kunde ställa rätt diagnos.

– Jag vill att de ska veta vad som hände med mig så att det kanske inte händer igen. Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom samma sak som jag. Det önskar jag inte min värsta fiende, säger Jocke.

Mer läsning

Annons