Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna värsta hygienbovarna

Vårdpersonal slarvar med hygienen och gör så att patienterna blir sjuka.
I Gävleborg följer bara drygt hälften de regler som finns – och värst är läkarna.
– Det är märkligt att ju bättre utbildningsnivå desto sämre är man, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

Landstingen har satt som mål att färre patienter ska bli sjuka när de ligger på sjukhus. Med bättre hygien och bättre rutiner vill man halvera antalet som drabbas av exempelvis varbildning efter operationer, av urinvägsinfektioner när katetrar sätts in eller av smittsamma sjukdomar som andra patienter har.

Sedan 2008 har också antalet så kallade vårdrelaterade infektioner i Gävleborg minskat från 12,2 procent till 7,4 procent. Men nu tycks trenden ha vänt. Höstens mätning visar att siffran åter ökat till nästan 10 procent.

Och det är kanske inte så konstigt. För samtidigt har man undersökt hur bra vårdpersonalen är på att följa de hygienrutiner och klädregler som finns – och resultatet är minst sagt nedslående.

I Gävleborg är det bara drygt hälften av personalen som följer samtliga regler. Det är bara lite drygt 70 procent som tvättar och spritar händerna innan de börjar arbeta med en patient och det slarvas med användning av handskar och plastförkläden.

Det bekymrar länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Han tycker att alla anställda, även tillfälliga vikarier, måste få utbildning i hygienfrågor.

Dessutom vill han att det ska få konsekvenser om man inte följer reglerna.

– Om man inte följer reglerna är det dag i princip bara patienten som drabbas, det blir inga konsekvenser för personalen, konstaterar Signar Mäkitalo.

– Jag tycker att goda resultat kan kopplas till någon form av ersättning. Det skulle kunna vara ett kriterium när man diskuterar lön.

Undersökningen visar också att de som borde veta bäst slarvar mest – läkarna är sämst på nästan alla punkter. I synnerhet på att tvätta händerna och följa de klädregler som finns.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det här är nog frågor som inte varit prioriterade i läkarutbildningen.

Mer läsning

Annons