Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkerolfabriken blir bostäder – men själen ska bevaras

/

Den tomma Läkerolfabriken ska förvandlas till en levande stadsdel med 500–600 bostäder. Och industrikänslan från förr ska bevaras.
– Det är en så stor del av områdets och Gävles identitet, säger Lars Bergmark på Gavlegårdarna.
Om fyra år kan de första flytta in.

Annons

Det ekar tomt i den anrika Läkerolfabriken vid Södra Skeppsbron i Gävle. Maskinerna är borta, strömmen avstängd och kvarglömda krukväxter står torra och vissna i fönstren.

Det har gått snart ett och ett halvt år sedan Cloetta lade ner fabriken – och ganska precis ett år sedan Gavlegårdarna köpte den 47 000 kvadratmeter stora fastigheten av godiskoncernen för 53 miljoner kronor.

På en presskonferens presenterade man sin plan – att bygga bostäder här.

Vad har egentligen hänt sedan dess? Lars Bergmark, affärsutvecklingschef på det kommunala bostadsbolaget, förstår att Gävleborna funderar.

– Man kan ju tro att det inte har hänt något på ett år men vi har jobbat hårt just kring det här området. Vi har många tankar och idéer. Det viktiga har varit att inte rusa iväg och börja riva.

– Folk vill så klart se resultat men för oss är det väldigt viktigt att vi gör något bra av det gamla fabriksområdet som bär på så mycket historia.

500–600 bostäder ska det bli. Tanken är att behålla så mycket som möjligt av områdets själ och karaktär. Därför har Gavlegårdarna tittat mycket på andra ställen i Sverige där gamla industriområden byggts om till bostadsområden.

Till exempel Norrköping, där en textilfabrik vid strömmen har förvandlats till exklusiva lägenheter och Stockholm där en chokladfabrik och en stråhattsfabrik nyligen byggts om till bostäder.

– Visst skulle vi kunna riva allt och bygga helt nytt. Men då blir det bara ytterligare ett nytt bostadsområde i mängden.

Byggnaderna på området är inte k-märkta, däremot pekas de i detaljplanen ut som skyddsvärda.

Skyddsvärd är även den gamla fina Läkerolskylten.

– Den ska vi vara rädd om. Förhoppningen är att den ska kunna sitta kvar på samma byggnad som i dag.

Lars Bergmark betonar att målet är att den gamla Läkerolfabriken ska bli en stadsdel för alla.

Det blir troligtvis inte bara hyreslägenheter utan Gavlegårdarna kan låta privata aktörer köpa in sig på en del av området.

– Det är ju ett fantastiskt läge. Det blir en stadsdel som knyter ihop Brynäs och Gävle Strand, säger Lars Bergmark.

På tomten intill, den så kallade Philipssontomten, ska HSB dessutom börja bygga 200 lägenheter 2017.

Riktigt så snabbt kommer det inte börja byggas på Läkeroltomten. Men 2019–2020 kan de första etapperna här vara inflyttningsklara.

– Vårt mål är att göra något bra för Gävleborna, något som vänder den negativa nedläggningen till något positivt, säger Lars Bergmark.

Vad säger då två av de som jobbat på Läkerol? Kan de tänka sig att bo här i framtiden? Margareta Karlsson som arbetade 37 år i godisfabriken är tveksam.

– Nja, jag tycker att det är bra att det blir bostäder här så att det inte bara står tomt. Men för mig skulle det vara svårt att flytta hit. Det finns för många minnen här.

Johan Sahlström, som arbetade sitt sista år med att utbilda Cloettas personal i Levice i Slovakien i att göra Läkerol, är mer positiv.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo här. Jag har ett stort intresse för gamla hus, bor i ett just nu, så jag tycker det låter jättebra att den gamla känslan ska bevaras.

Mer läsning

Annons