Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen belönade skolprojekt mot rasism

/
  • ungdomar på slottet. På Gävle slott kryllade det i går av ungdomar från Gävleborgs län. Där delade landshövdingen Barbro Holmberg ut pris för skolprojekt mot fördomar och främlingsfientlighet.
  • hemlöshet. Matilda Renelid, Lisa Backelin, Kajsa Mattsson och Marlene Olsén på Borgarskolan har drivit ett projekt för att uppmärksamma de hemlösa i Gävle. I går fick de pris av landshövdingen för deras betydelsefulla arbete.
  • alla lika mycket värda. Sara Berglund från Perslundaskolan i Ockelbo fick 5 000 kronor av landshövdingen Barbro Holmberg för att ha lyft frågan om integration i sin klass och blivit nära vän med en invandrarflicka från Afghanistan.
  • ungdomar på slottet. På Gävle slott kryllade det i går av ungdomar från Gävleborgs län. Där delade landshövdingen Barbro Holmberg ut pris för skolprojekt mot fördomar och främlingsfientlighet.Foto: Pernilla Wahlman

Ungdomar som jobbar mot fördomar och främlingsfientlighet är värda en belöning.
Det tycker länets landshövding Barbro Holmberg som i går delade ut pris till skolelever i Gävleborg på slottet.

Annons

De vinnande projekten belönades med 5 000 kronor var.

– Det är riktigt kul att det är så många ungdomar här på slottet. Det skulle jag vilja ha oftare, inledde Barbro Holmberg.

Att en prisutdelning med främlingsfientlighet i fokus hölls i går var inte en slump. Det var nämligen minnesdagen för Förintelsens offer under andra världskriget.

Sara Berglund på Perslundaskolan i Ockelbo uppmärksammades för att ha hjälpt en invandrarflicka från Afghanistan att komma in i klassen.

På Sofiedalsskolan har elever startat föreningen ESUR, Ett samhälle utan rasism, som nu är under uppbyggnad.

– Vi har haft mycket rasism på skolan och vill jobba mot det, sa de.

På Borgarskolan har nio elever jobbat med ett projekt om hemlöshet i Gävle. De har bland annat intervjuat flera politiker och personer från Röda korset och Ria. På julafton var de även med vid ett soppkök där hemlösa serverades gröt.

– Vi visste inte så mycket om hemlöshet. Det är inget som det pratas om, säger Kajsa Mattsson.

Arbetet resulterar i en tidning som ska ges ut i Gävleområdet.

Mer läsning

Annons