Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen: "Det är väldigt sorgligt"

/

Vad är din reaktion på nedläggningen?

Annons

Barbro Holmberg, landshövding Gävleborgs län
"Det är väldigt sorgligt, det är ju andra gången Norrsundetborna får ett sånt här besked. Det är negativt för Gävle och regionen, men framför allt för de människor som drabbas. Vi fick information i måndags, innan dess har vi inte känt till någonting. Jag utgår från att Stora Enso kommer att ta ett stort ansvar för omställningsinsatser för de anställda, precis som förra gången. Vi kan vara med och samordna de insatser som görs av det offentliga, men det är för tidigt att säga vad som behövs."

Carina Blank (S), kommunalråd Gävle kommun
"Det är bedrövligt. Många människor är direkt berörda och ännu fler indirekt. Vad det innebär för Gävle och regionen är svårt att spekulera i. Vi är mitt i en strukturomställning av industrin, och även om man är medveten om att den här omställningen pågår överallt så kan man bli arg och förtvivlad över situationen.
Vi har upparbetade kontakter med Arbetsförmedling och vuxenutbildning och kan vara med och bidra på det viset för att underlätta för de som förlorar sina arbeten. Det hade varit bra med riktade utbildningspaket i ett sånt här läge, men för det skulle det behövas en regeländring från regeringens sida."

Inger Källgren Sawela (M), oppositionsråd Gävle kommun
"Det känns jättejobbigt, det ena efter det andra. Varje nedläggning känns som att man skär bort en bit av vår livsnerv. Tänk om Stora Enso hade kunnat tänka sig att sälja det här sågverket så någon annan hade kunnat ta över, men de vill visst inte ha den konkurrensen och då kan inte kommunen göra något åt det. Det Gävle kommun får göra är att försöka hjälpa till och fokusera på att hitta nya jobb, och hjälpa till med utbildningsinsatser via Arbetsförmedlingen och vår vuxenutbildning."

Gabriella Persson Turdell, arbetsförmedlingschef i Gästrikland
"Man tänker 'inte igen'. Vi jobbar fortfarande intensivt med Ericsson. I Norrsundet har de ju inte förhandlat klart, Arbetsförmedlingen kommer in i ett senare skede. Det finns många lediga jobb nu, men det gäller att se om de som jobbat på sågverket har den kompetens som efterfrågas eller om det behövs kompetenshöjande insatser. Många har säkert jobbat där länge, och då blir den viktigaste uppgiften för oss till en början att visa hur arbetsmarknaden ser ut och vad som krävs för att få ett nytt jobb. Just nu är konjunkturen positiv och då har vi mindre möjligheter att erbjuda insatser. Resurserna för vuxenutbildning ligger främst på kommunala Komvux."

Mer läsning

Annons