Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget fortsätter driva in vårdskulder från barn

Landstinget Gävleborg fortsätter att kräva in vårdskulder av barn. Trots att många andra har slutat med det.


– Som rättsläget är kan vi inte göra annat, säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson.


– Gävleborg kan välja samma väg som andra landsting gjort, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Annons

Arbetarbladet har flera gånger uppmärksammat att landstinget Gävleborg kräver in gamla vårdskulder av barn. Om föräldrarna inte betalat avgifter för exempelvis uteblivna läkarbesök får barnen ta över skulden när de fyller 18 år. En skuld som under årens lopp kan ha hunnit växa sig stor.

Ett agerande som har fått mycket skarp kritik från bland annat Kronofogdemyndigheten och barnombudsmannen, BO.

– Konsekvenserna för barnen blir allvarliga. De försätts i en mycket svår situation och får börja vuxenlivet med en tung ryggsäck att bära, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Det har också lett till att många landsting nu ändrat sina rutiner. En kartläggning som BO gjort visar att ungefär hälften av landstingen inte längre skuldsätter barn. I flera andra landsting avskriver man skulderna när barnet fyller 18 år.

Även i Gävleborg aktualiserades frågan på nytt när riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (S) i december uppmanade landstinget i Gävleborg att också skriva av skulderna. Landstingsjuristen fick i uppdrag att titta på frågan. Men slutsatsen är nu att man ska fortsätta driva in skulderna från barnen när de fyller 18 år.

I Gävleborg handlar det om totalt 1 350 barn som är skuldsatta.

– Vår uppfattning är att det är så vi måste hantera det, säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson. Bland annat hänvisar han till en dom i Gävle tingsrätt som säger att landstinget kan kräva tillbaka gamla skulder av ett barn som blivit myndigt.

BO konstaterar dock att den domen på intet sätt tvingar landstinget att driva in skulderna.

– Den säger inget om att man behöver ta ut avgifter för missade besök, eller att man behöver göra det av barnet. Det står därför landstinget Gävleborg fritt att göra som exempelvis Region Skåne har gjort, säger Fredrik Malmberg.

I Skåne har man tagit fasta på föräldrabalkens regler om att det är föräldrarna som är underhållsskyldiga och ska betala för barnets vård och att de heller inte kan ingå avtal som sätter barnen i skuld. Där avskrev man alla gamla skulder för två år sedan och nu registreras alla avgifter direkt på föräldrarna.

Men i Gävleborg är det alltså inte aktuellt. Trots att ansvarig landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) fler gånger sagt att man vill slippa driva in skulderna från barnen om det bara är juridiskt möjligt.

Arbetarbladet lyckades i går inte nå henne för en kommentar.

Mer läsning

Annons