Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kritiseras för att ha snyggat till siffrorna

Patienter som inte vill opereras utanför länet har plockats bort ur väntelistorna. I Gävleborg handlar det om drygt 1 700 personer.
– Men vi klarar vårdgarantin även om de räknas med, säger Jan Woxberg.

Annons

Socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, förre vårdministern Ylva Johansson, riktade i går hård kritik mot landstingens sätt att ”trixa” med siffrorna för att få vårdköerna att verka kortare än vad de är. Allt för att få ta del av den så kallade kömiljarden.

Det hon vänder sig emot är att man delat upp kön i två delar – den vanliga kön och en kö för patienter som man anser väntar frivilligt och som därför inte räknas med i statistiken.

1 700 som inte räknas

De i frivilligkön är i vissa landsting nästan lika många som i den vanliga kön och landstingen har kritiserats för att på så vis snygga till siffrorna. En del patienter förstår inte heller på vilket sätt de valt att vänta frivilligt.

I Gävleborg står 1 700 personer i kön för så kallad patientvald väntan. Enligt ortopedchefen Sven-Erik Keisu har alla fått ett erbjudande om vård i ett annat landsting men tackat nej och i stället valt att vänta på operation på hemmaplan.

– Det har tydligt framgått att man då får vänta längre, säger han.

Gävleborg skulle också ha klarat vårdgarantins krav även om dessa patienter hade räknats med.

Möjligheten att trixa med siffrorna tas dock bort. När nästa års kö-pengar delas ut ska alla väntande räknas med.

Mer läsning

Annons