Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget lämnar Bomhus hälsocentral

Konkurrensen från den nya hälsocentralen som Carema ska starta i Bomhus ser ut att bli för tuff för landstinget.

Nu planerar man att lägga ned landstingets egen hälsocentral.

I stället får Carema ta över lokalerna.

Annons

Det blir med största sannolikhet inte två hälsocentraler i Bomhus i Gävle.

Sedan vårdföretaget Carema i juni aviserade att man planerar att starta en ny hälsocentral i Bomhus – vägg i vägg med den nuvarande – har landstinget funderat på hur man ska klara konkurrensen.

Bomhus hälsocentral har i många år haft stora problem med läkarbrist. Tillgången på vård har varit dålig och många patienter har redan valt att söka sig till andra hälsocentraler. Bara i år har ungefär 500 personer lämnat Bomhus och listat sig på andra ställen.

Lämnar stadsdelen

Och nu tycks man ha kommit fram till att det är lika bra att lämna stadsdelen och låta Carema ta över helt.

– Klarar vi inte av uppdraget och någon annan kan göra det i stället så är väl det jättebra, säger landstingsrådet Björn Brink (C).

Verksamhetschefen Petra Lindstedt konstaterar att landstinget har haft svårt att ge Bomhusborna en bra vård. Tidvis har man fått skicka patienterna till andra hälsocentraler.

Ekonomin har också varit dålig då man tvingats ta in dyra hyrläkare.

– Det har varit tufft för patienterna och för personalen, säger Petra Lindstedt.

Hon bekräftar att man under sommaren fört samtal med Carema men enligt henne är det ännu inget som är klart.

I dag ska personalen på hälsocentralen i Bomhus samlas för att få information om vilka planer som finns och diskutera framtiden.

Enligt vad Arbetarbladet erfar är planen att landstinget bara ska ha kvar hälsocentralen i Bomhus tills den nya privatdrivna hälsocentralen är redo att starta.

Carema tar då över lokalerna men inte personalen. Däremot kommer de att behöva anställa folk och Bomhus personalen uppmuntras att söka jobb.

– Annonserna går ut på lördag och vi erbjuder alla att söka. Vi är måna om att behålla kontinuiteten i Bomhus, säger Caremas regiondirektör Lasse Källström.

Startar tidigare

Enligt honom finns redan intresserade läkare till de fyra tjänsterna på hälsocentralen och han räknar med att företaget ska klara av att ge Bomhusborna en bra tillgång på vård. Ursprungligen hade Carema tänkt starta i januari men nu kanske man tar över redan i november.

Mer läsning

Annons