Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget slutar driva in barnskulder

Barn som har skulder till landstinget ska inte krävas på pengarna eller riskera att hamna hos kronofogden.
Landstinget Gävleborg har beslutat att skulderna inte ska drivas in.
– Vi fryser dem, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Som Arbetarbladet berättat har Gävleborg varit ett av de landsting som krävt barn på pengar för vårdavgifter som deras föräldrar inte betalat. När barnen fyllt 18 år har de fått inkassokrav på gamla skulder som under årens lopp växt sig stora med räntor och straffavgifter.

Detta har fortsatt trots att flera andra landsting slutat med det och trots att agerandet fått mycket hård kritik från bland annat Kronofogdemyndigheten och barnombudsmannen, BO. Barnen har ju inte själva kunnat påverka att skulden har uppkommit, de riskerar också att få en svår start i vuxenlivet med betalningsanmärkningar som kan ge problem med allt från att teckna telefonabonnemang till att få bostad.

För en dryg månad sedan meddelade också landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) att hon ville undersöka om Gävleborg inte kan avskriva de gamla skulderna på samma sätt som exempelvis region Skåne gjort.

Så längt väljer man nu dock inte att gå. Däremot har man beslutat sig för att sluta driva in skulderna. Det innebär att några fler kravbrev inte kommer att skickas ut.

– Vi fryser kraven och avvaktar den nya lagstiftning som vi hoppas är på väg och som gör att barn inte kan skuldsättas.

Däremot finns skulderna tills vidare kvar, de skrivs inte av.

– Vi tycker att vi måste hålla oss till vad kommunallagen säger och inte särbehandla vissa personer eller grupper. Det viktigaste är att vi skyddar barnen och det gör vi på det här viset, säger Ann-Margret Knapp (S).

I Gävleborg finns det omkring 1 350 barn som har skulder till landstinget.

Mer läsning

Annons