Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget sparar 21 miljoner på affären

(Uppdaterad 21:05) Sjukhusköken och all städning i landstinget Gävleborg privatiseras.

Företaget Coor Service Management tar över nästa år.

Landstinget räknar med att på så vis spara 21 miljoner kronor.

Men det betyder också att personalneddragningar troligen är att vänta.

Annons

Totalt är det omkring 180 landstingsanställda som berörs när Coor tar över i februari. De erbjuds alla att följa med till den nya arbetsgivaren. Men hur många som verkligen får behålla jobbet återstår att se.
När Coor Service Management för drygt två år sedan tog över landstingets fastighetsskötsel resulterade det i att nästan hälften av personalen varslades om uppsägning kort efter övertagandet.
I slutänden var det inte så många som behövde sluta men facket hade då fått göra eftergifter som gjorde att personer med lång anställningstid kunde få gå medan senare anställda fick stanna.
Hur det blir den här gången återstår att se.
– Vi har en plan för bemanningen men vi vill vänta tills avtalet är helt klart och tills vi har hunnit träffa medarbetarna innan vi går ut och berättar om det, säger Hans Josefsson, affärsenhetschef på Coor.
Men att företaget lämnat ett bud som innebär att det ska sköta städning och matlagning för 21 miljoner kronor mindre än vad det kostar idag tyder på att personalneddragningar är att vänta.
– Ja, det finns väl inte så mycket annat man kan göra för att sänka kostnaderna, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).
Hennes landstingsrådskollega Björn Brink (C) tror ändå att privatiseringen av driften kommer att bli bra för både patienter och personal.
– Vi har ställt höga kvalitetskrav och jag tror att det blir alldeles utmärkt för personalen att få en ny arbetsgivare som är specialiserad på den här typen av verksamheter.
Att de här delarna nu läggs ut på entreprenad beror också till stor del på att Centerpartiet numera ingår i landstingsledningen. Det var ett av deras krav för att samregera med S och MP.
Så sent som för ett och ett halvt år sedan stoppade den dåvarande landstingsledningen en planerad upphandling eftersom de ansåg att landstingets egen verksamhet var så billig att det inte lönade sig. Men nu – när det är en annan politisk ledning – blev alltså resultatet ett annat.
Totalt är det fem företag som tävlat om att få ta över städningen och sjukhusmaten. På båda delarna lämnade Coor det billigaste budet och får därför uppdragen.
De som förlorade har nu 12 dagar på sig att överklaga. Därefter undertecknas avtalen.

Mer läsning

Annons