Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tvingas till anställningsstopp

Trots att sjukvården i Gävleborg så sent som i juni fick ett tillskott på 119 miljoner kronor fortsätter det ekonomiska tappet.
Sparpaketen har inte gett resultat och nu inför landstinget anställningsstopp.
– Vi måste få kontroll över kostnaderna, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Annons

I början av året gick landstingsdirektören och hans närmaste chefer ut och sade att sjukvårdens kostnader i år skulle minska med 200 miljoner kronor.

Före sommaren medgav man att sparpaketet inte lyckats och att besparingen bara skulle bli en bråkdel av detta. Det ledde till att landstingspolitikerna tvingades besluta om en ny budget och skjuta till ytterligare

119 miljoner kronor till sjukvården – allt i ett försök att rädda ekonomin.

Fortsatta problem

Men inte ens det har hjälpt. De ekonomiska problemen fortsätter.

Landstingets delårsrapport som presenterades igår visar att resultatet för sjukvården i juli var 104 miljoner kronor sämre än man räknat med i budgeten. Och som vanligt är det sjukhusen som har de största problemen.

Divisionerna för operation och medicin har gjort av med mer pengar än man har. Bland annat har kostnaderna för inhyrd personal, läkemedel och vård som köps av andra landsting ökat mer än beräknat.

Men det finns även delar av vården som håller budgeten, bland annat hälsocentralerna. Den division som bland annat ansvarar för barn- och kvinnosjukvård och psykiatri har också lyckats vända ett förväntat underskott till ett litet plus.

– De två divisioner som ekonomiskt går åt fel håll är de som har hand om den största delen av den akuta vården och den är inte så enkel att styra, säger Gunnar Jansson, chef för operationsdivisionen.

Landstinget totala prognos för året visar fortfarande ett litet överskott på 29 miljoner kronor, men även det är sämre än budget. Och lyckas man inte få bättre koll riskerar resultatet att försämras ytterligare.

För att förhindra det gör landstingsledningen nu vad de kan i mer eller mindre desperata försök att stoppa pengaflödet.

Sjukvårdens ekonomi kommer i fortsättningen att följas upp varje vecka istället för månadsvis och redan i måndags infördes anställningsstopp. Bara divisionscheferna kan ge tillstånd till undantag från stoppet om det är nödvändigt.

– Långsiktigt är det ett otympligt förfarande men på kort sikt bedömer vi att det kan bidra till att hålla kostnaderna nere, säger Svante Lönnbark.

Annons