Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget utreds för ännu ett dödsfall

Två patienter som sökt vård på Gävle sjukhus dog av blodförgiftning. I ena fallet, elvaårige Fredrik Sundqvist, erkänner landstinget brister men i det andra är det fortfarande oklart vad som gick snett.

Annons

Elvaårige Fredrik Sundqvist dog hastigt under nyårshelgen av något som visade sig vara blodförgiftning. Samma månad avled också en 32-årig man av samma sak, efter att ha sökt vård för sina giktbesvär. Men trots att dödsorsaken i de båda fallen var sepsis, blodförgiftning så kan fallen inte jämföras med varandra, säger Per Wessén, chefsläkare inom Division Medicin.

– Det är helt olika fall. I pojkens fall känner vi till vilken typ av bakterie det var, men i 32-åringens har vi inte kunnat identifiera någon bakterie, men en allvarlig blodförgiftning, säger han.

Landstinget Gävleborg erkänner att det brustit i rutiner och i samarbetet när de gäller den elvaårige pojken. Men vid behandlingen av 32- åringen har några sådana uppenbara fel inte påträffats. För att utreda om den vård som mannen fick var korrekt har landstinget anmält sig själva till Socialstyrelsen.

– Jag kan inte tydligt peka på något, utan det måste utredningen få visa vad det var som brast, säger Per Wessén.

I samband med landstingets egen utredning om Fredrik Sundqvist har en åtgärdslista inrättats för att förbättra den här typen av vård. Bland annat ska personalen få extra utbildning i blodförgiftning.

– Det är viktigt att alla blir uppdaterade, inte bara doktorer utan även sjuksköterskor. Vi måste bli ännu vassare och bättre på att upptäcka tidigare tecken på blodförgiftning. Sådant här får inte hända, säger Per Wessén.

Mer läsning

Annons