Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vann kampen om bussarna

Landstinget Gävleborg tar hand om kollektivtrafiken. Detta gör att X-trafik försvinner och privata bussbolag snart kan konkurrera om länets lokaltrafik.

Annons

Den nya kollektivtrafiklagen införs den 1 januari 2012. Därefter ska all trafik som finansieras av skattepengar beslutas av den nya regionala kollektivtrafikmyndigheten.

Sent i går kväll fattade politikerna i Kommunfullmäktige att landstinget Gävleborg ska bli den nya kollektivtrafikmyndigheten i länet.

– Vi har en otroligt bra länstrafik. Jag har ingen orsak alls att tvivla på landstingets kompetens eller landstingets ambitioner, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Efter nyår kommer landstinget ersätta länstrafikbolaget X-trafik, som ägs till 50 procent av länets kommuner och till 50 procent av landstinget. En skatteväxling från kommunerna till landstinget kommer då genomföras.

Att det blev landstinget som kommer att ta över ansvaret var däremot inte alla nöjda med. Moderaten Patrik Stenvard ville hellre se att region Gävleborg tog över som myndighet.

– Vi vet vilka utmaningar landstinget står för. Är de så att kollektivtrafiken hamnar där kommer den få väldigt lite utrymme och ställas mot de andra inom hälsa o sjukvård, säger han.

Mer läsning

Annons