Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill vara ”Din hälsocentral”

/
  • Ny logga. Så här ser den nya loggan ut för landstingets hälsocentraler. Det här är det nya namnet för Strömsbro hälsocentral men alla kommer att följa samma modell med ortsbeteckningen följt av ”Din Hälsocentral”.

Den allt hårdare konkurrensen från nya privata hälsocentraler gör att landstinget vill stärka sitt varumärke. De egna hälsocentralerna marknadsförs nu under namnet ”Din hälsocentral”.

– Vi vill vara välkomnande, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Annons

Sedan ett år kan privata hälsocentraler starta var de vill i Gävleborg och det har gjort att konkurrensen om patienterna ökat.

Gävle har fått två nya hälsocentraler och Sandviken en. Ytterligare en är på gång i Hofors. Under samma tid har landstinget valt att lägga ned sin central i Bomhus.

Bättre marknadsföring

Men landstingets egna hälsocentraler tänker inte lägga sig platt för den nya konkurrensen. I stället satsar man nu på bättre marknadsföring. För att profilera sig har man tagit fram en ny logga och nytt namn – Din hälsocentral.

– Vi är flera på marknaden nu och då är det viktigt att ha ett namn som man känner igen, säger Berit Fredricsson, chef för primärvården som driver landstingets 27 hälsocentraler i länet.

Gemensam beteckning

– Vi vill ha en gemensam beteckning så att man vet vilka som tillhör samma ägare, som drivs i offentlig regi. Vi tycker att det är en kvalitetsstämpel och det är också många patienter som vill veta.

Med namnet ”Din hälsocentral” vill man signalera välkomnande – att det är den hälsocentral som man ska gå till men också att det är hälsocentraler som ägs av landstinget och därmed av medborgarna.

– Alltid, trygg och nära är de ord som vi vill bli förknippade med, säger Berit Fredricsson.

Men det är inte bara namnet som ändras. För att klara konkurrensen försöker man anpassa sig mer efter patienternas behov.

Bland annat har man infört kvällsöppet på vissa hälsocentraler. I Sätra har man till exempel öppet någon kväll i veckan. Labben öppnar också tidigare på morgonen så att de som behöver ta prover kan klara av det redan innan jobbet.

– Vi försöker vara mer tillgängliga, säger Berit Fredricsson.

Mer läsning

Annons