Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets bloggsatsning – en flopp

/
  • olika flitiga. Patrik Stenvard, moderat oppositionsråd (högst upp till vänster) har gjort flest inlägg. Björn Brink, C (ovan till höger) och Maria Aspers, MP (till vänster) har bara skrivit ett inlägg vardera. Eva Tjernström, S (till höger) har lagt ner sin blogg.

Med bloggar skulle landstingspolitikerna få bättre kontakt med gävle­borgarna.
En gemensam bloggsida lanserades – men satsningen floppade.
På ett år har en tredjedel av politikerna inte skrivit ett enda inlägg.

Annons

Det var landstingets demokratiberedning som för drygt ett år sedan beslutade att landstingets ledande politiker skulle börja blogga. Tanken var att få mer kontakt med medborgarna och öka intresset för vad som händer i landstinget.

Alla landstingsråd, oppositionsråd och landstingsfullmäktiges ordförande fick utbildning i hur man bloggar och på landstingets hemsida lades en bloggsida upp. Målsättningen vara att politikerna regelbundet, helst varje dag men minst en gång i veckan skulle skriva korta inlägg i aktuella frågor.

Men de förhoppningarna grusades snabbt. Aktiviteten på bloggarna har varit minst sagt låg.

En del gjorde några trevande försök men slutade ganska snabbt och en tredjedel av politikerna har inte skrivit något alls under hela förra året. De enda som fortfarande är aktiva är de som bloggade redan innan.

Björn Brink (C) är ordförande i demokratiberedningen som tog beslutet men har själv bara lyckats få ur sig ett enda inlägg.

– Jag tror mycket att det är en generationsfråga. Många är inte bekväma med att skriva på det här sättet. Själv föredrar jag fortfarande traditionella medier, att skriva insändare och träffa människor.

Landstingsrådet Maria Aspers (MP) tycker att det är svårt att blogga när man sitter i ledningen.

– Rollen är problematisk. Om jag skriver något jag tycker kan folk tror att det redan är bestämt.

Och landstingsrådskollegan Eva Tjernström (S) menar i dag att bloggsatsningen var helt feltänkt.

– Det blir konstigt när man plötsligt bestämmer att alla ska göra något. Jag facebookar och gör annat men bloggande är verkligen inte min grej. Det tar tid och jag tycker inte att det ger så mycket.

Men det finns undantag. Den överlägset mest flitiga bloggaren är moderaten Patrik Stenvard. Förra året skrev han 136 inlägg, i snitt ett var tredje dag. Han tycker att det är ett bra sätt att kommunicera med väljare, landstingspersonal och partikamrater – men inte heller han tror på påbud.

– Det måste finnas ett eget intresse. När det finns landstingspolitiker som knappt använder datorer är det ganska lönlöst och tro att de ska blogga.

text

Mer läsning

Annons