Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets it-säkerhet granskas

Att man får terapi- behandling via internet har blivit allt vanligare. Men hur säkert är det egentligen? Datainspektionen granskar nu hur känsliga patientuppgifter hanteras i landstinget Gävleborg.

Annons

Sedan några år tillbaka erbjuds Gävleborgspatienter med bland annat social fobi, panikångest och sömnproblem möjlighet att få terapi, så kallad KBT-behandling, via internet. Internetbehandlingar har också blivit vanliga i många andra landsting.

Och nu har datainspektionen beslutat sig för att granska fenomenet.

– Vi ser att det har ökat och då är det viktigt att det finns bra och säkra system för det här, säger Ingela Alverfors som är jurist på Data- inspektionen.

– När man behandlar patienter via nätet kan känsliga uppgifter föras över från patient till behandlare och tvärtom. Vi vill se att de verkligen hanteras på ett säkert sätt.

Landstingen har valt lite olika modeller. En del har byggt upp helt egna system medan andra anlitar företag vars system man använder.

I veckan besökte Datainspektionen landstinget Gävleborg för att göra en inspektion och se hur de känsliga patientuppgifterna hanteras här. Man har sett över de datasystem som används, hur de fungerar och vilka säkerhetslösningar man valt för de känsliga uppgifter som överförs mellan patienter och behandlare.

– Vi är inte klara med vår bedömning än. Men det finns både sådant som är bra och sådant som vi kommer att ha synpunkter på, säger Ingela Alverfors.

De slutliga besluten kommer först när samtliga inspektioner är klara.

Mer läsning

Annons