Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets rekordlånga vårdköer ska kortas

Gävleborg har de längsta vårdköerna i landet.
Men nu ska de kortas. Landstinget satsar på att göra 800 extra operationer och 2 000 extra läkarbesök i höst.
Allt för att få ta del av det särskilda statsbidrag som ges till landsting med korta köer.

Annons

Extrasatsningen görs genom att man dels köper in vård från privata kliniker, dels låter den egna personalen jobba extra på kvällar och helger.

Totalt planerar man att klara av 800 extra operationer och 2 000 specialistbesök.

Det är nämligen vad som krävs för att man ska få ned köerna tillräckligt för att få ta del av de extrapengar som regeringen avsatt för att korta väntetiderna i vården, den så kallade kömiljarden.

16 landsting klarar redan dem, men Gävleborg ligger långt efter. Här är köerna till sjukhusvård längst i hela landet.

Trots att man enligt vårdgarantin har rätt till vård inom 90 dagar har drygt var tredje patient i Gävleborg väntat längre än så. Totalt handlar det om 6 200 personer.

Men en del av dem kan alltså komma att få hjälp i höst. Det är många olika patientgrupper som berörs. Bland annat personer som väntar på ortopediska och kirurgiska operationer, utprovning av hörapparat och gråstarrsoperationer.

– Vi behöver göra en extra kösatsning för att vi ska få ta del av kömiljarden, säger Jan Woxberg som leder landstingets arbete med att korta vårdköerna.

Men det är bråttom. Senast till den sista november måste landstinget ha betat av köerna för att få ta del av pengarna. I praktiken innebär det att alla extrabesök och -operationer måste klaras av under september, oktober och november.

Och det kommer att kosta, uppskattningsvis 10 miljoner kronor.

– Man kan vända på det och fråga sig om vi har råd att låta bli. Vi kan få 27 miljoner kronor om vi satsar 10. Dessutom får patienterna den vård de har rätt till, säger Jan Woxberg.

Jan Woxberg tror att landstinget kommer att klara av att korta köerna tillräckligt, men även om det inte skulle lyckas konstaterar han att det inte är bortkastade pengar.

– Då har i alla fall patienterna fått vård. Vi hamnar också i ett bättre läge inför nästa år då nya pengar delas ut.

Annons