Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff för bedrägerier

Det blev långa fängelsestraff för två män som hade en liten bilfirma i Gävle som central för en lånesvindel kring bil- och båtaffärer.

Annons

Männen hade startat ett investmentbolag i en stad i mellansverige 2007 för att förmedla båt- och bilaffärer mellan privatpersoner. Men båda hade dålig ekonomi och de använde bolaget för att ta lån på båtar som inte fanns.

De anlitade personer, ofta sina bekanta, för att skriva på ett köpekontrakt på en fin båt och stå som ägare i några veckor. Då lånade ett finansbolag ut pengarna. Företaget stod för avbetalningarna, och i början löstes också de tillfälliga ägarna ut från kontrakten.

När båda männen köpte ett bilföretag i Gävle fortsatte de affärerna därifrån.

Men när företaget slutade betala och så småningom gick i konkurs blev många av de tillfälliga ägarna hängande kvar med sina kontrakt med finansbolagen. Flera av dem krävs på hundratusentals kronor.

En av bilfirmans ägare har erkänt i stort sett alla bedrägerier. Han dömdes i dag till tre års fängelse av Gävle tingsrätt.

Den andre ägaren hävdar att han inte hade känt till bedrägerierna, och nekade till bedrägerianklagelsen. Han dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Mer läsning

Annons