Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa vingar på väg genom Gästrikland

/
  • 45 meter långa vingar till vindkraftverk passerade Gävle och fortsatte mot Dalarna under onsdagen.

På onsdagen var det många som såg de långa lastbilstransporterna som lämnade Gävle och tog riks 80 mot Dalarna.

Annons

 Fyra lastbilar, tre av dem lastade med vingblad, var på väg till Dalarna för att delarna skulle monteras ihop till ett vindkraftverk. Bara en vinge är 45 meter lång och väger 75 ton så det är svårt att missa transporterna.


Eftersom transporterna är för långa krävs det att man söker dispens hos Vägverket för transporten – Vägverket hjälper också till med att tipsa om de bästa vägarna där man enklast tar sig fram. Men det kan bli en mer och mer utmanande uppgift, spår Vägverket Mitts pressansvarige Lennart Helsing.
– Det byggs allt fler vindkraftverk och det är inte alla vägar som klarar av sådana här transporter. Å ena sidan är det inte vårt uppdrag att tillhandahålla vägar för transporterna, men å andra sidan är det viktigt med vindkraftverken för att stimulera den regionala utvecklingen.


Vägverket uppmanar företagen att så långt det är möjligt transportera delarna exempelvis till sjöss, och förstås att montera ner vindkraftverken i så små delar som möjligt. Än så länge är de stora vingarna en relativt ovanlig syn i regionen men i takt med att tillbyggnaden ökar tror Helsing att det kommer att krävas anpassningar av vägarna. Frågan är vem som ska betala det.

- I dag finns det inget ekonomiskt utrymme för Vägverket att anpassa alla vägar så det går att transportera vindkraftverk på dem. I så fall måste vi prioritera bort annat.

Annons