Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntan på färdtjänst

/

Färdtjänstkunder kan bli tvungna att beställa bil minst 90 minuter i förväg, och kan få resan flyttad till en timme tidigare eller senare än önskat.
Ett förslag från X-trafik innebär en rad försämringar, särskilt för resenärer i Gävle och Sandviken.
– Ska en gammal som har ont behöva vänta längre, nej det gillar jag inte, säger Britt Söderlund, en flitig färdtjänstkund.

Annons

Tio i nio tar Britt Söderlund några steg fram och tillbaka utanför porten hemma i Sätra. På grund av reumatism och en hel del andra besvär har Britt Söderlund färdtjänst, en transportservice som ingår i kollektivtrafiken och är till för dem som på grund av funktionsnedsättning inte kan åka vanlig buss eller ta sig till hållplatserna.

Två minuter över nio kommer en taxi och stannar någon meter från porten. Britt öppnar själv, håller sig i dörren medan hon kliver in. Resan går mot Kristinelundsgården, där hon leder seniordans på torsdagarna.

– När man har en tid att passa brukar de vara punktliga, men när man ska hem från någonting kan man få åka runt halva stan. Jag kan acceptera det, att det blir samåkning, men det är viktigt för mig att få gå snabbt på toaletten när jag behöver, säger Britt Söderlund.

I dag ser reglerna för färdtjänsten olika ut i kommunerna. I Gävles tätort räcker det att beställa en bil med en halvtimmes varsel, om man till exempel varit och handlat eller träffat vänner. I Hofors är det två timmar som gäller. I Sandviken får man resa hur många gånger man vill på ett år, i Ockelbo är taket 300 enkelresor.

Men nu har X-trafik tagit fram ett förslag till gemensamma anvisningar för hela Gävleborgs län. För resenärer i Gävle och Sandviken innebär det flera försämringar om reglerna där blir de samma som på landsbygden i Hälsingland. Bland annat föreslås att man inte ska kunna åka efter klockan elva på vardagkvällar, att man normalt inte ska få passera kommungränsen, att avresetiden kan ändras mer och att man måste beställa längre i förväg.

– Jag beställer oftast dagen före, men att de ska kunna ändra avresetiden en timme framåt eller bakåt det tycker jag är skäligt, säger Britt Söderlund.

X-trafiks förslag är nu ute på remiss så att alla kommuner och en rad organisationer kan komma med synpunkter. Sedan ska förslaget arbetas om och till sist väljer varje kommun om de inför de nya reglerna, rimligen om drygt ett år.

Annons