Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseets nödrop: Vi behöver 2 miljoner

Länsmuseet är i ekonomisk kris.

Nu vill man att landstinget skjuter till 2 miljoner kronor.

Annars måste man troligtvis säga upp personal.

Annons

Länsmuseet i Gävle har länge haft det knapert ekonomiskt. När anställda gått i pension eller slutat har man dragit in tjänster och utställningsverksamheten har minskats. Man har sparat och gnetat men nu går det inte längre, enligt museiledningen

– Vi har kommit ned till någon slags anständighetsgräns. Vi kan inte dra ned mer, då finns snart inget kvar, säger Lennart Gard (S) som är ordförande i Länsmuseets styrelse.

Begär tillskott

Styrelsen har därför vänt sig till landstinget och begärt att få ett tillskott på 2 miljoner kronor. Pengar som man menar är alldeles nödvändiga då det nuvarande landstingsbidraget inte längre räcker till.

– Det har inte räknats upp tillräckligt och räcker nu bara till att ta hand om själva den Rettigska donationen, det vill säga huset och samlingarna. Men det räcker inte till verksamheten, säger Lennart Gard.

Neddragningar väntar

Visserligen får museet även bidrag från Statens kulturråd och man har egna intäkter från butik, kafé och försäljning av tjänster. Men sammantaget är det ekonomiska läget så kärvt att nya kännbara neddragningar väntar om man inte får något tillskott.

– Vi har redan informerat de fackliga organisationerna om läget, säger Lennart Gard.

Blir det personalneddragningar?

– Ja, det kan det bli. Personal och lokaler är våra stora utgiftsposter men lokalerna är det svårt att göra så mycket med. Vi är skyldiga att ta hand om samlingarna och kan inte bara ställa sakerna på gatan.

Kan ni öka intäkterna?

– Man kan försöka få mer sponsring men det är svårt i en lågkonjunktur. De pengarna är ändå bara grädde på moset. Någon måste ta hand och ansvara för basverksamheten och det måste det allmänna göra.

Kan inte lova några pengar

Kan man sälja en del av konsten för att få in pengar?

– Att sälja konst för att klara driften är inte en framkomlig väg. Den svenska konst vi har behöver vi, tvärtom behöver vi köpa in mer för att fylla de hål vi har i samlingarna.

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) kan dock inte lova några pengar i dagsläget.

– Vi har inte hunnit sätta oss in i frågan och ta ställning än. Jag kan tänka mig att det behövs en översyn men mer än så kan jag inte säga i dag.

Mer läsning

Annons