Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till seniorboende på Norrlandet

Länsstyrelsen accepterar ett seniorboende vid Böna skola. Däremot säger myndighetens kulturmiljöenhet nej till en placering i Engesberg, som varit huvudalternativet för Norrlandets Kooperativa Hyresrättsförening som vill bygga boendet.

Annons

Kommunens bygg- och miljöförvaltning har bett länsstyrelsens kulturmiljöenhet att bedöma tre olika lägen för ett seniorboende på Norrlandet. Det är två tomter i Engesberg, en vid campingen i Engesbergsviken och en lite längre ut vid Grötviken. Det tredje läget är vid Böna skola.

Länsstyrelsen tycker att båda tomterna i Engesberg är olämpliga för bygge eftersom det skulle skada riksintresset för kulturmiljö. Ett seniorboende vid Böna skola kan man dock acceptera. Det ligger i "ett mindre exponerat och därmed från kulturhistorisk synpunkt mindre känsligt läge", skriver länsstyrelsen i sitt yttrande.

För Norrlandets Kooperativa Hyresrättsförening, som har över 160 medlemmar och 81 stycken på kö för att få en lägenhet i seniorboendet, är yttrandet ett bakslag. De har tänkt investera 60 miljoner kronor i projektet och behöver en bra säkerhet.

– Vi behöver ha tomten i ett bra läge och den vid Böna skola är inte tillräckligt attraktiv för att banken ska ge oss det lån vi behöver. Vi tackar nog nej om det är den vi erbjuds, säger föreningens ordförande Eva-Karin Hamilton.

Politikerna i kommunen har varit positiva till idén om seniorboendet. Vid ett möte i december framförde föreningen att de två tomterna i Engesberg är de intressantaste.

– Kulturintresset står emot att vi måste fixa något för den äldre befolkningen. Jag tror inte att sista ordet är sagt i den här frågan, säger Eva-Karin Hamilton.

Mer läsning

Annons