Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill skydda violgubbarna

Länsstyrelsen vill göra skogen på Näset i Bergby till naturreservat. I området finns ett 15-tal väldigt ovanliga svamparter och man vill försäkra sig om att skogen inte avverkas.

Annons

Under åren 2007–2010 har länsstyrelsen inventerat hotade marksvampar i hela länet och ingen annanstans har man hittat så många arter som i skogen på Näset.

– Det är både många arter och många individer av arterna. På andra ställen har vi mer hittat små fläckar med ovanliga arter, säger Pernilla Hansson, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Sammanlagt rör det sig om ett 15-tal ovanliga marksvampar. Många av dem är rödlistade. Det rör sig framför allt om olika typer av taggsvampar, som Koppartaggsvamp, Brandtaggsvamp och Svart taggsvamp, men även andra arter som Violgubbe. Svamparna är inte några matsvampar.

– Men de utgör ett fint inslag i den biologiska mångfalden och visar att hela naturmiljön är värdefull, säger Pernilla Hansson.

Att svamparna trivs i området beror enligt länsstyrelsen troligen mest på att skogsbruket har varit småskaligt och att det finns mycket kalk i berggrunden. Genom reservatsbildningen vill länsstyrelsen försäkra sig om att skogen blir kvar.

– Om området kalavverkas försvinner de här arterna, säger Pernilla Hansson som även hoppas att en reservatsbildning med rastplatser och informationstavlor kan göra att fler får upp ögonen för Näset som friluftsområde.

Man har nu markerat upp ett område på omkring 40 hektar som man vill göra till naturreservat. Men innan det blir verklighet ska berörda få säga sitt. Normalt tar det några år innan allt är färdigt.

7 mars är det 20-tal markägare som finns i området kallade till ett informationsmöte i församlingsgården i Bergby.

Mer läsning

Annons