Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär dig känna igen tecknen för stroke – tiden är knapp

/
  • viktigt sprida kunskap. Strokesjuksköterskan Christina Andersson tycker att det är viktigt att sprida kunskapen om hur man upptäcker stroke och att man då måste agera snabbt. Även om symptomen går tillbaka ska man omedelbart till sjukhus eftersom det är en varningssignal om att något är på tok.

När någon får en stroke är det bråttom – därför måste alla lära sig att känna igen tecknen.
Det var budskapet när internationella strokedagen uppmärksammades i Gävle.
– Även om man inte själv drabbas kan man behöva kalla på hjälp åt någon annan, säger sjuksköterskan Christina Andersson.

Annons

Strokeföreningen i Gävle, strokeavdelningen på Gävle sjukhus och ambulanssjukvården var i går ute på Maxi Ica i Hemlingby för att erbjuda blodtryckskontroller och sprida kunskapen om folksjukdomen stroke.

Det viktigaste är att lära sig att känna igen symptomen. När man får en propp blir det syrebrist i hjärnan och för att begränsa skadorna är det viktigt att snabbt komma till sjukhus.

– Man ska alltid ringa ambulans för då kan arbetet med att rädda hjärnan börja redan där, betonar strokesjuksköterskan Christina Andersson.

För att förebygga stroke är det också bra att hålla kolla på blodtrycket, högt blodtryck ökar nämligen risken betydligt. Och en av de många som i går passade på att få sitt kollat var Susanne Tullbrink.

– Jag tycker att det bra om man kollar det regelbundet. Min mamma har nyligen fått högt blodtryck så då ville jag kolla även mitt.

Susannes blodtryck var aningens högt och pensionerade strokesköterskan Åsa Pettersson uppmanade henne att följa upp och kolla det igen om ett tag.

Till alla som vill minska risken för stroke rekommenderar hon motion, sund kost och att man inte röker.Christina Löfving

Mer läsning

Annons