Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare befarar att examen sumpas

Rektorns uppdelning av ekonomiämnena riskerar att försämra chanserna för Högskolan i Gävle att få börja examinera civilekonomer.
Det hävdar Apostolos Bantekas, universitetslektor och ämnesföreträdare för nationalekonomin vid Högskolan i Gävle.

Annons

Under de senaste dagarna har ämnesföreträdarna på ekonomiinstitutionen haft flera möten med rektorn Maj-Britt Johansson och diskuterat förslaget som hon lade på högskolestyrelsens bord i förra veckan.

Rektorn ändrade

I sista stund ändrade rektorn på den modell som mejslats fram i samrådsgrupper med högskolans personal. Ekonomiämnena delades upp så att fastighetsekonomin fick vara kvar i ”teknikakademin” medan resten flyttades till akademin för humaniora och samhällsvetenskap.

Det väckte upprörda känslor och motståndet tycks bestå.

– Vi hoppas fortfarande att rektorn som är forskare och en ganska välutbildad person till slut inser att det inte är så lyckat, säger Apostolos Bantekas som samtidigt betonar att han inte vill bråka och inte kritiserar rektorn som person.

Närliggande ämnen

Han tycker att nationalekonomin, som han företräder, ligger betydligt närmare statistik, matematik och fastighetsekonomi som alla tre läggs i akademin för teknik och naturvetenskap.

Han befarar också att högskolan går miste om chanserna att få examensrätt för civilekonomer i och med att ekonomiutbildningarna splittras.

Maj-Britt Johansson har sagt till Arbetarbladet att hon räknar med att ta det slutgiltiga beslutet när det är ”färdigberett” och att det ska ske ”så fort som möjligt”.

Hon hävdar att hennes modell ger bättre utvecklingsmöjligheter för ämnena, lärare, studenter och högskolan som helhet.

Mer läsning

Annons