Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare i protest

/
  • EN LÅGKONJUNKTURSGRAN. En barrlös gran i kruka kläddes i går med meddelanden från elever, föräldrar och lärare som är missnöjda med neddragningarna inom den kommunala skolan. Framför granen hade några elever tänt ljus för alla de barn som ingen väljer skola åt.
  • DISKUTERADE. Ingrid Björklin, pensionerad chef för skolförvaltningen i Gävle och Margita Moreberg hade skilda åsikter om den kommunala skolan. Det gnälls för mycket inom den kommunala skolan tyckte Ingrid Björklin medan Margita Moreberg efterlyste politisk vilja.

Lärare och elever visade i går sitt missnöje med en

demonstration utanför Läkerol Arena på lördagen Skolans dag i går.


– Det saknas en politisk vilja med den kommunala skolan. Vad vill de med den? Ska vi ha den kvar? frågar sig läraren Margita Moreberg.

Annons

I januari har 54 lärare varslats om uppsägning i Gävle. Den kommunala skolan har under de senaste åren tampats med ansträngd ekonomi och ett sjunkande elevantal, dels på grund av mindre barnkullar, dels på grund av ökad konkurrens från friskolorna.

Inne i foajén på Läkerol Arena visade de kommunala skolorna upp sig i går. Utanför i kylan stod ett 40-tal lärare en kort stund och demonstrerade.

– Det fanns en del åsikter om att vi skulle stå här just i dag men vi tyckte att det var ett bra sätt att synas, säger läraren Lars Klippmark.

– Vi demonstrerar inte för att rädda våra egna jobb utan vi vill ha en bra skola för alla. Politikerna måste våga satsa på den kommunala skolan.

Han menar att Gävle måste hitta nya sätt att driva den kommunala skolan.

– Nu drivs den på samma sätt som den gjordes innan det fanns friskolor. Ute i skolorna finns engagemanget och idéerna bland elever, lärare och föräldrar men majoriteten av politikerna i barn- och ungdomsnämnden saknar visioner.

Margita Moreberg är en av de varslade lärarna som deltog i demonstrationen.

– Det handlar bara om pengar och att hålla budget. Pengar finns men inte till skolan. Vad vill egentligen politikerna med den kommunala skolan? Vi vill väcka en opinion. Vad tycker skattebetalarna?

Margita Moreberg hamnade i en diskussion med Ingrid Björklin, pensionerad förvaltningschef för Barn och ungdom i Gävle.

– Jag har varit på mässan och jag tycker att vi har en bra kommunal skola men de tvingas hela tiden göra omorganisationer och då känner föräldrarna kanske att friskolorna ger större trygghet. De kommunala skolorna och friskolorna har samma budget, skillnaden är att det gnälls mer inom den kommunala skolan medan friskolorna har ett annat jävlaranamma.

Den nuvarande förvaltningschefen, Carola Helenius Nilsson, hade inga synpunkter om att demonstrationen hölls på Skolans dag.

– Det var inget jag noterade. De var några som framförde sina åsikter men det var inget som påverkade evenemanget.

...men utanför

stod lärare som

demonstrerade

Mer läsning

Annons