Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfacken kräver förhandling om arbetstider

Om lärarnas arbetstid med eleverna ska öka måste någon annan arbetsuppgift försvinna. Det anser lärarfacken som nu kräver skadestånd av Gävle kommun för avtalsbrott.

Annons

– Vi tycker att lärare har för mycket att göra. Om arbetsgivaren vill öka lärarnas arbetstid med eleverna kan man väl göra det, men då måste man ta bort någon annan arbetsuppgift, säger Anna Söderlund, Lärarförbundet.

Regleringen av lärarnas arbetstid är en känslig fråga. I den senaste avtalsrörelsen kom parterna inte överens, och frågan om arbetstiden lyftes ut till en särskild arbetsgrupp.

Därför vill lärarfacken inte acceptera de försök att reglera arbetstiden som fanns i beslutet om nya mål och riktlinjer för Gävle grundskola som nyligen togs i barn- och ungdomsnämnden. Där fanns formuleringar om att lärarnas tid med elever skulle öka, och att minst 50 procent av den totala arbetstiden skulle tillbringas med eleverna.

– Vi vill avvakta utredningen, men det handlar också om att det inte ska vara politikerstyrt, säger Anna Söderlund.

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund begär nu en förhandling. Eftersom lärarfacken nekades att lyfta ut frågan om arbetstiden ur beslutet om mål och riktlinjer hänvisar de också till avtalsbrott och kräver skadestånd. Summan är ännu inte preciserad.

Annons