Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarkompetensen på högskolan granskas närmare

Högskolan i Gävle har inte lyckats övertyga Högskoleverket om att de har tillräcklig lärarkompetens inom sina utbildningar i pedagogik och didaktik. Högskolan hör till flera som nu ska granskas närmare.

Annons

Högskoleverket har sett över landets alla pedagogiska utbildningar för att ta reda på om de håller tillräckligt hög och akademiska nivå. Drygt hälften av utbildningar får okej direkt men resten tänker Högskoleverket nu granska mer på djupet.

Såväl grundkurser och avancerade kurser i pedagogik och didaktik i Gävle ska granskas ytterligare eftersom det som Högskoleverket hittills tagit del av tyder på att en alltför stor del av undervisningen utförs av lärare som inte har doktorerat i ämnet. Det är det vanligaste skälet till att Högskoleverket anser att de behöver granska utbildningar mer djupgående.

Även kurserna inom bildpedagogik och dramapedagogik på Högskolan i Gävle ska granskas mer. Enligt Högskoleverket tyder den första granskningen på att utbildningarna inte har tillräckligt många och kompetenta lärare och att det finns brister i den akademiska miljön. När det gäller dramapedagogik skriver de "Inkommet underlag klargör inte hur lärosätet säkerställer kvalitet och akademisk nivå för utbildningen som helhet.

Uppsala Universitet får godkänt för pedagogik på grund-, avancerad, och forskarnivå, samt för didaktik på grund- och avancerad nivå, men ska granskas vidare bland annat vad gäller specialpedagogik på avancerad nivå och forskarutbildningen i didaktik.

Annons