Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarutbildningar tillbaka redan i höst?

/
  • – Man kan söka, men vi kan inte garantera någonting, säger Ingrid Nordqvist, samordnare för lärarutbildningarna i Gävle.

I dag ansöker Högskolan i Gävle på nytt om att få ge förskollärar- och grundlärarutbildningar. Får de positivt svar i juni tänker de starta redan i höst.

Annons

– Man kan söka, men vi kan inte garantera någonting, säger Ingrid Nordqvist, samordnare för lärarutbildningarna i Gävle.

I december kom chockbeskedet från Högskoleverket. Högskolan i Gävle, och en rad andra universitet och högskolor, fick nej på sina ansökningar om att få utbilda lärare för förskolan och upp till sexan.

Vissa menade att det skulle innebära en katastrof för regionens skolor och förskolor. Omedelbart meddelade högskolan att de skulle förbättra sina ansökningar och söka igen.

Nu är en stor mängd nya dokument färdiga och skickas i dag tisdag till Högskoleverket, som lämnar besked i mitten av juni.

”Stora förhoppningar”

– Vi har stora förhoppningar om att vi ska få programmen, säger Ingrid Nordqvist, samordnare för lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle.

Högskolan planerar för att starta förskollärar- och grundlärarprogrammen redan till hösten, under förutsättningar att de får ja från Högskoleverket. I så fall skulle det inte bli något glapp alls i övergången från det gamla lärarprogrammet till de nya lärarprogram som införs i höst.

Kan sökas från 15 mars

I högskolans programkatalog och på hemsidan nämns förskollärar- och grundlärarprogrammen, men det står tydligt att högskolan jobbar med nya ansökningar, och att utbildningarna bara startar om högskolan får positivt besked i juni. Hur osäkerheten påverkar antalet sökande återstår att se. Utbildningarna kan sökas från 15 mars.

– Skulle jag vara blivande student skulle jag söka flera alternativ, säger Ingrid Nordqvist.

Högskolan fick ja till att utbilda yrkeslärare för gymnasiet och ämneslärare för högstadiet och gymnasiet, med undantag för ämnena svenska samt idrott & hälsa. För svensklärare söker de nu på nytt, och får svar i oktober. Högskolan väntar dock med att försöka återfå rätten att utbilda ämneslärare i idrott & hälsa.

– Vi bedömer att vi måste göra mer innan vi söker på nytt, säger Ingrid Nordqvist.

Mer läsning

Annons