Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarvikarie åtalasför sexuellt ofredande

Under en lektion ska lärarvikarien på en högstadieskola i Gävle ha smekt en elev över brösten. Nu åtalas mannen vid Gävle tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande.

Annons

Händelsen ska ha utspelat sig på skolan i oktober förra året. Mannen nekar till anklagelsen, men det finns ett vittne.

– Eftersom det har hänt under lektionstid finns det en annan elev som har sett det, säger kammaråklagare Therese Stensson.

Skolans rektor har inte kunnat nås för en kommentar. Varken skolområdeschefen eller personalchefen Jan Jansson känner till fallet och kan därför inte berätta om lärarvikarien fortfarande arbetar inom Gävle kommun.

Jan Jansson får i stället svara på hur skolan ska agera om en anställd misstänks för sexuella handlingar mot en elev.

– Om det blir fråga om så här allvarliga beskyllningar som en polisanmälan blir personen avstängd och får antingen vara hemma eller arbeta med något annat inom Gävle kommun.

– Det är fullständigt oacceptabelt om det har inträffat, jag säger om för han är i och för sig åtalad men inte dömd, säger Jan Jansson, som utgår ifrån att vikarien inte längre arbetar i kommunen men lovar att undersöka saken.

Enligt kammaråklagare Therese Stensson är mannen inte kvar på den aktuella skolan. Sexuellt ofredande är ett brott som kan leda till böter eller fängelse upp till två år. Relationen mellan en lärare och en elev kan ha betydelse för hur allvarligt brottet bedöms.

– Man ska ju som elev kunna lita på sin lärare och vara trygg i sitt klassrum, säger Therese Stensson.

Att det har gått ett år mellan brott och åtal beror på bristande resurser hos polisen där ärendet har blivit liggande.

Annons