Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet skrämde bort Media Markt-tjuvarna

/
  • I skydd bakom två containrar som stod parkerade vid husväggen sågade tjuvarna upp ett hål. Men enligt uppgifter från Media Markt hann de inte få med sig något stöldgods.
  • Tjuvarna hade vridit undan den kamera som bevakar varu­husets baksida. Här granskas kameran av polisen dagen efter inbrottet.

Tjuvarna sågade upp ett hål i väggen på baksidan av Media Markt i Gävle. Enligt de första uppgifterna från polisen hade ett antal tv-apparater stulits. Det dementerades dock på måndagseftermiddagen av Media Markt.

– Enligt den information jag har nu fick de inte med sig någonting, sade elektronikkedjans säkerhetschef Göran Carlsson.

Annons

Enligt Göran Carlsson gick larmet när tjuvarna rörde sig inne i lokalerna. Han tror att det fick dem att avbryta stölden och ge sig iväg därifrån.

– Vi är mycket nöjda med att larmet skyddade oss precis som det är tänkt, säger Carlsson.

Stort hål i väggen
Larmet från Media Markt gick kl 02.43 natten till måndagen. När polisen kom fram fann man inga gärningsmän, men ett stort prydligt hål i väggen på varuhusets baksida. Hålet hade sågats upp i skydd bakom ett par stora containrar som stod på parkeringen vid lastbryggan.

Polisens tekniker inledde en teknisk undersökning av brottsplatsen, som pågick under hela måndagen.

Mycket tyder på att tjuvarna hade satt en övervakningskamera som täcker lastkajen ur spel. Den hade vridits så att den filmade åt ett annat håll.
Inbrottet var det andra i Media Markt i Valbo. I december 2009 flyttade tjuvarna ett av de stora stenblocken framför ingången med en hjullastare innan de körde in genom porten. Varor för flera hundra tusen stals.

Litauisk liga
Flera liknande inbrott i MediaMarkt-varuhus har polisen kunnat koppla till en litauisk liga som nu har dömts till fängelse.

Även Elgiganten i Valbo utsattes 2010 för två inbrott. Inget av dem har klarats upp.
– Det är inga dussintjuvar som gör sådana här inbrott. De är välplanerade och de använder sig ofta av flera bilar. Vid något av de tidigare inbrotten tror vi att de till och med hade placerat ut vakter på riks 80, säger Stefan Löfberg, utredningschef vid Gävlepolisen.

Miljardbelopp på säkerhet
Enligt Magnus Kroon, säkerhetschef i branschorganisationen Svensk Handel lägger handeln ner miljardbelopp på att höja säkerheten. Men det finns en gräns hur långt man kan gå.

– Vi kan inte bygga bunkrar. Vi vill bygga varuhus som passar alla ärliga kunder. Inbrott och stölder är inte bara handelns problem, utan ett samhällsproblem.

Det är handeln med varor av stort värde, som elektronik, optik och guld, som drar till sig de stora spektakulära inbrotten. Enligt Magnus Kroon kommer inbrotten ofta i omgångar med en serie liknande inbrott på flera orter.

Mer läsning

Annons