Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Beckman åtalad – körde med överlastad husvagn

Många nya husvagnar är så tunga i sig att man knappt kan lägga något i dem utan att de blir överlastade.
Svenskt näringslivs regionchef Lars Beckman åkte fast i en kontroll i augusti.
– Det är inte klokt. Vagnen var i princip tom förutom lite mat i kylskåpet, säger han.

Annons

Han har nu åtalats för förseelse mot trafikförordningen för att i augusti ha kört med överlastad husvagn på E 4 i Gävle.

Hans två år gamla husvagn som max får väga 1 650 kilo vägde då 1 820 kg, enligt polisens våg.

Lars Beckman ifrågasätter inte vägningsresultatet men förnekar ändå brott. Han säger att vagnen var så gott som tom och att det är försäljaren och tillverkaren som gjort fel som säljer vagnar som är för tunga.

– Det är inte rimligt att man som konsument ska behöva kontrollera att den vikt som försäljaren uppger att vagnen har och som står på registreringsbeviset verkligen stämmer.

– Jag kunde inte ens drömma om att den skulle kunna väga för mycket. Vi hade inte ens något förtält med oss, bara lite mat, säger Lars Beckman.

Enligt åklagaren fanns det också ett kylaggregat och trädgårdsmöbler?

– Ja, den aircondition som vagnen var utrustad med och fyra lättmetallstolar som vi köpt från en husvagnsfirma.

Polisen i Gävleborg bekräftar att det är ett generellt problem att de nyare husvagnarna ofta är för tunga.

– Nästan alla nya vagnar som vi kontrollväger är överlastade. Det räcker med väldigt lite last så är de för tunga, säger trafikpolisen Finn Edlund.

Han uppmanar därför köparna att vara väldigt noga med att kontrollera vad vagnen väger och hur mycket last den tar, eftersom den registrerade vikten ofta är så lågt tilltagen.

Morgan Isacsson, som är kontrollbesiktningsansvarig på Bilprovningen, har också märkt av problemet.

Tidigare fanns det regler som krävde att husvagnar skulle ha ett visst utrymme för last. Man skulle kunna lasta minst 100 kilo plus 10 kilo per kvadratmeter golvyta innan man passerade fordonets maxvikt.

I dag finns inga sådana regler – det i kombination med att husvagnar blivit tyngre i takt med att de blivit lyxigare och mer välutrustade – gör att det i vissa fall knappt finns något utrymme för last.

– Efter ett par år suger dessutom husvagnen upp så mycket fukt att den i sig blir tyngre och det innebär att man kanske inte kan lasta något alls. Inte ens sängkläder, säger Morgan Isacsson.

– Man kan tycka att försäljarna borde informera köparna bättre. Men i slutänden är det ändå den som kör som är ansvarig. Som medborgare är man skyldig att ta reda på vad som gäller.

Annons