Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Göran nekas åka X2000

/
  • Kvar på perrongen. Lars-Göran Waldén får byta tågperrongen mot taxiresa till Stockholm på lördag.
  • Att åka regionaltåg med SJ, Upptåget eller X-tågen fungerar bra för rullstolsburna.  Men X2000-tågen som haft problem med liftarna ombord sedan november är beroende av personalen på stationen för att resandet ska fungera.

Rörelsehindrade Lars-Göran Wadén ville åka till Stockholm med X2000-tåget på lördag.
Men X2000-tågen tar bara emot rullstolsburna med hjälp av den manuella liften på stationen och det finns inte personal som hjälper till på lördagar.
– Det här skapar stor upprördhet bland rörelsehindrade, säger Lars-Göran.

Annons

I oktober fick flera X2000-tåg problem med liftarna för rullstolsburna ombord. Problemen ska enligt SJ vara lösta senast sista mars, då drabbade tåg har reparerats. Men det har då gått ett halvår sedan liftarna ombord skulle ses över.

– Det är väldigt konstigt att vi varit utestängda ett halvårs tid, säger rollstolsburna Lars-Göran Wadén, 37 år.

I måndags skulle han boka ett X2000 tåg från Gävle till Stockholm, där han ska på utbildningsdag med De handikappades Riksförbund på Bosön. Planen var att åka från Gävle på lördag klockan 08.06. Men liftarna ombord på tåget fungerar inte och SJ kundtjänst i Gävle är stängt på lördagar och öppnar på söndag klockan 12.10.

Så ingen kan hjälpa Lars-Göran att låsa upp den manuella liften förrän ett drygt dygn senare.

- Det här är katastrof, säger Lars-Göran.

Alternativet är taxi. Men det visade sig först vara en omöjlighet. Trots att det står följande SJ:s hemsida:

"Fram till början av april kommer vi att ta ombord rullstolsburna med hjälp av manuella stationsliftar. Finns det ingen stationslyft på plats betalar SJ taxi till närmaste station som har lyft."

– När jag ringde SJ sa de att de ska ändra texten på hemsidan och att de inte betalar en taxiresa så långt bort som till Uppsala. Så med 99 procent säkerhet stannar jag hemma, säger Lars-Göran.

Men vid lunchtid i går ringde SJ:s personal och berättade att han får åka taxi från hemmet i Bomhus till Bosön tur och retur. Lars-Göran blir lite förvånad över beskedet.

– Det var snällt. Synd bara att jag måste bråka via media. X2000 är ändå det snabbaste tåget. Är det inte meningen att rullstolsburna ska kunna åka X2000 under helgerna?

Han ser fler lösningar på problemet.

– Varför kan inte personalen ombord på tåget ha en nyckel som låser upp stationsliften?

Lars-Göran har nu gjort en anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

– Man kan undra vart det här ska leda. Det är ju inte bara jag som är rullstolsburen och vill åka tåg.

Mer läsning

Annons