Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs på ordentligt innan du köper begagnad bil

/
  • Många köper begagnad bil via en bilhandlare, men många tar också saken i egna händer och hittar bilen på nätet.

Svenskar är flitiga begagnathandlare, särskilt nä r det gäller bilar – varje år sker omkring 1,1 miljoner affärer. Men för att man ska bli nöjd med sin bil krävs att man är ordentligt påläst.

Annons

Intresset för att köpa begagnad bil har ökat. Under februari såldes 66 568 begagnade bilar till privatpersoner, vilket är ungefär 10 procent fler än i fjol, enligt biltestföretaget Bilcert. Samtidigt har priserna på begagnade bilar sjunkit med 2,3 procent bara i år.


Leasingbilar
Siffrorna hänger ihop med nybilsförsäljningen som ökat markant på sistone. I snitt köps hälften av alla nya bilar av företag och av dem står leasingbilar för majoriteten, förklarar Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund (MRF).
– En leasingbil byts i regel vart tredje år, medan en privatperson byter ungefär vart femte, sjätte år. Det betyder att bilhandlarna får in många bilar som är mellan tre och sex år gamla.

Privata köp
En majoritet av affärerna med relativt nya bilar görs hos olika bilhandlare men det finns även en privat marknad där man framför allt kan hitta billigare fordon. Som konsument bör man dock vara medveten om att det finns skillnader mellan att köpa från en privatperson och en bilhandlare.


Hos bilhandlaren gäller konsumentköplagen, man har rätt att få en varudeklaration som visar bilens kondition och dessutom finns ett större urval av bilar.
Vid en privat affär blir priset ofta lägre eftersom det inte finns några kringkostnader för till exempel personal och lokalhyra. Den som tänker köpa en billigare bil, under 50 000 kronor, bör därför ses sig om efter en bil på den privata marknaden.

Garanti
Oavsett om man vänder sig till en bilhandlare eller köper privat bör man läsa på ordentligt innan man bestämmer sig för ett köp. Om bilhandlare är mer seriösa skall vara osagt, men i de fallen har du i alla fall en garanti och konsumentköplagen som grundskydd, även om det innebär merjobb om den måste utnyttjas. Går den privata affären snett är det domstol som gäller, vilket givetvis är ännu krångligare.


Kolla skuld
Att köpa bil är ingen affär som ska göras i all hast, räkna med att det tar minst några veckor. En sak som många bilköpare glömmer att kontrollera är om det finns en skuld på bilen.
–Man bör vara medveten om att de flesta nya bilar köps på kredit. Om bilen är pantsatt så kan du ärva den skulden. Det kan innebära att banken riktar ett krav mot dig och inte mot den tidigare ägaren, säger Tomas Ulander.

Lena Wreede/TT Spektra

Mer läsning

Annons