Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Läsa vidare är inget jag tänker på nu”

/
  • Satsar på turism. Adam Stolt, på hotell- och turismprogrammet är medveten om att han valt ett program som inte ger möjlighet att söka till högskolan. Han har övervägt möjligheten att läsa till extra svenska, men vill i första hand koncentrera sig på de kurser som redan ingår i programmet.ELEV. Helin Batte går i tvåan på handel- och administrationsprogrammet med turistinriktning. Hon vet inte riktigt vilka möjligheter hon har att söka till högskolan efteråt och tror inte att särskilt många på yrkesprogrammen funderar över det. ”I trean kanske man börjar tänka mer på framtiden” säger hon.
  • Fredag 17 februari är sista datum för förstaårseleverna att välja individuellt val inför tvåan. För byggeleverna Pontus Johansson och Patrik Widin lutar det åt idrott. De tänker inte välja kurser som ger dem högskolebehörighet.

Förstaårseleverna på gymnasieskolornas yrkesprogram har chansen att välja till kurser för att få högskolebehörighet. Men de elever vi träffat har knappt tänkt tanken.

– Det skulle bli för mycket plugg, säger Patrik Widin.

Annons

De elever som började gymnasiet i höstas får inte automatiskt behörighet till högskolan efter tre år på gymnasiet. Det bidrog till att fler än tidigare valde de mer teoretiska, högskoleförberedande programmen.

I år försöker kommunens gymnasieskolor bland annat genom radioreklam trumma in budskapet att man kan välja ett yrkesprogram och ändå bli behörig till högskolestudier, genom att välja till kurser i svenska och engelska.

Men frågan är i vilken utsträckning elever på yrkesprogrammen gör det. På Borgarskolan träffar vi några elever som läser handel och turism. De har inte börjat fundera på vilka möjligheter de har att söka utbildningar i framtiden.

– Jag är inte så intresserad av högskolan, säger Frida Olsson.

– Jag vill nog läsa vidare, men det är inget jag tänker på nu, säger Helin Batte.

– Man kan ju alltid läsa in ämnen på Komvux om det behövs, säger Emma Engberg.

Att läsa extra kurser för att bättra på möjligheterna i framtiden har de inte ens övervägt.

Adam Stolt på hotell- och turismprogrammet har funderat lite på det.

– Men jag har lite svårt med matten och då vill jag i första hand fixa den, inte välja till mer svenska, säger han.

Fredag 17 februari är sista datum för förstaårseleverna att välja individuellt val inför tvåan. För byggeleverna Pontus Johansson och Patrik Widin lutar det åt idrott. De tänker inte välja kurser som ger dem högskolebehörighet.

– Jag har inte tänkt mig att gå mer i skolan efter det här i alla fall. Det känns viktigast att få godkänt, inte att ta fler kurser, säger Pontus Johansson.

Men de tror inte på Jan Björklunds nya förslag om ett- och tvååriga yrkesutbildningar utan teori.

– Det vore väl skönt men kanske inte så bra. Det är nog mer smart att gå tre år och få jobb sen, säger Patrik Widin.

Mer läsning

Annons